ZANIMLJIVO

[Akcija: Hrvatski strip na poštanskim markicama]

[Drevni Hrvati u stripu]

[Manga: razumijevanje jednog fenomena]

HiES ribbon


U čast 102 godine svjetskog i 62 godine hrvatskog stripa

In memoriam - Roy Lichtenstein
Klasici hrvatskog stripa - galerija remek djela
Klasici svjetskog stripa - galerija remek djela
100 godina američkog novinskog stripa - ilustrirana kronologija
Yellow Kid - otac svih današnjih stripova
Hrvatski strip prije II. svjetskog rata
Hrvatski strip poslije II. svjetskog rata
Prvi pustolovni strip
100 kila stripova - kako se razvijao strip?
Burne Hogarth,
1911-1996
SF klasici:
Flash Gordon
Tarzan,
kralj majmuna


vaj Web-site je isprva bio napravljen u čast dvjema neobičnim godišnjicama: 100-godišnjici svjetskog i 60-godišnjici hrvatskog stripa. Ipak, cijeli je projekt namijenjen ljubiteljima stripa, i mladima i onima starima. Međutim, služi i još nečemu - njime se prisjećamo svih onih neumornih strip autora koji su svojim trudom i neumornošću stvarali djela prepuna mašte, neponovljivi i vječni izvor nadahnuća generacijama koje dolaze. Njima posvećujemo ovu stranicu.

Nadam se da će ovaj skromni doprinos zadovoljiti ili, bolje reći, ohrabriti mladu generaciju autora, crtača, scenarista, kritičara i laika da na svoj način daju obol stvaranju što bogatije strip tradicije, kako one u hrvatskim, tako one i u svjetskim okvirima.

Z V O N I M I R T O Š I Ć


Jedinstveni ilustrirani interaktivni eseji

In memoriam - Roy Lichtenstein. Upoznajte se s ovim iznimnim slikarem i umjetnikom, pionirem Pop Art pokreta, koji je, na indirektan način, zauvijek prekinuo zatucano mišljenje o stripu kao hrani za nepismene: na njegovim su se slikama, na čuđenje mnogih, zapažali prizori i veliki utjecaji komercijalne, strip umjetnosti.
Klasici hrvatskog stripa - galerija remek djela dragocjena je ostavština budućim generacijama. HiES vam predstavlja, po prvi puta u digitalnom obliku i po prvi puta u hrvatskoj povijesti, interaktivnu galeriju najznačajnijih hrvatskih strip ostvarenja, počev od daleke 1935. i Maurovićeve Vjerenice mača pa do danas.
Klasici svjetskog stripa - galerija remek djela. Hrvatska strip povijest samo je djelić jedne goleme i jedinstvene svjetske povijesti stripa. Upoznajte se s tom bogatom i burnom poviješću, razbijte zauvijek predrasude o stripu kao bezvrijednom izražaju i hrani za malodušne; zavirite i proučite najveća remek djela i nezaboravne scene u svjetskim mjerilima devete umjetnosti modernog doba.
Sto godina američkog novinskog stripa, ilustrirana kronologija u tri dijela. Sažeta povijest novinskog stripa u zemlji u kojoj je i nastao, sa svojim nezaboravanim junacima i još nezaboravnijim umjetnicima. Za svaku preporuku onima koji žele znati sve detalje o vremenu i nastanku svojih omiljenih strip ostvarenja.
Yellow Kid, otac svih današnjih stripova. Priznat je i odaje mu se čast kao prvom stripu, slavan je u svjetskim mjerilima, njegovo ime asocijacija je za strip, za njega je svatko čuo, ali ... u zadnja četiri desetljeća pročitala su ga možda trojica sretnika. Zbilja, o tom proslavljenom stripu, koji je sada samo sastavni dio legendi, toliko malo znamo.
Povijest hrvatskog stripa, dio prvi i drugi. Obuhvaća razdoblje od pojave prvog hrvatskog stripa 1935. pa zaključno do sredine sedamdesetih, do pojave 'treće generacije' autora hrvatskog stripa. Popraćeno slikovnim materijalom.

Prvi pustolovni strip. Vrlo zanimljiv i pitak osvrt unazad u daleke dvadesete i tridesete godine dvadesetog stoljeća i na najznačajniju prekretnicu u povijesti stripa uopće: pojavu realističnog pustolovnog stripa. Popraćeno brojnim slikovnim materijalima.

Sto kila stripova, ili kako se razvijao strip, opsežan je i vrlo zanimljiv napis o autorskom viđenju povijesti svjetskog stripa. Osvrt je to na najznačajnije predstavnike strip žanrova od daleke 1896. pa do danas.

In memoriam, Burne Hogarth. Odlazak svakog umjetnika s pozornice ovog svijeta veliki je gubitak za sve nas. Burne Hogarth bio je nesumljivo jedan od najvećih umjetnika našeg doba, a njegov utjecaj, kao umjetnika i čovjeka, je golem.

SF klasici: Flash Gordon. Popularni junak novinskog pustolovnog stripa i Alex Raymond, njegov autor, svakako su zaslužili svoje mjesto na ovim stranicama i u srcima istinskih ljubitelja klasičnih strip ostvarenja.

Tarzan, kralj majmuna. Planetarno slavan i čuven junak iz romana E.R. Burroughsa, postao je mitom upravo u obliku pustolovnog stripa. Pored brojnih filmskih ekranizacija, pa i pored samih romana svog tvorca, Tarzan se kao simbol slobode, iskonske neiskvarenosti i nesputanosti ljudskog duha, te žeđi za beskrajnim pustolovinama profilirao jedino i isključivo u obliku stripa.Va vrh [To the top]
HiES Logo Copyright © 1995-2000 Zvonimir Tošić.
All rights reserved. Hosted by cro.net