ZANIMLJIVO

[Ola Pedrito]
• Curriculum gloriae • Burne Hogarth, 1911-1996.Burne Hogarth,
autoportret
Ovaj tekst svojevrstan je rezime nekoliko napisa o ovom izuzetnom čovjeku - crtaču, umjetniku i pedagogu u jednoj osobi.

svojoj uistinu izvanrednoj karijeri od nekih šezdesetak luckastih godina, Burne Hogarth je odigrao mnogo uloga u svijetu umjetnosti, umjetničkog obrazovanja i izdavaštva. Iako je od samog početka okusio slast uspjeha, blagoslovu kritičara dugo je trebalo ... . Sada mu konačno pripada zasluženo mjesto među najznačajnijim umjetnicima dvadesetog stoljeća.

Burne se proslavio svojim kolor epizodama o Tarzanu, koje su u razdoblju od 1937. do 1950. nedjeljom izlazile širom svijeta, ali je zasigurno posebno cijenjen zbog svojeg obola likovnom obrazovanju. Svojim knjigama o umijeću crtanja utkao je dio svoje vještine u živote nebrojenih tisuća studenata likovne umjetnosti. Duboko vjerujem da je on jedna od najutjecajnijih pojava u suvremenom likovnom obrazovanju.

Krajem pedesetih, kad sam počeo graditi karijeru ilustratora, podučavao sam svoju prvu grupu studenata pri School of Visual Arts u New Yorku. Prethodne godine diplomirao sam na Art Center College-u za dizajn i iako sam iskusio brz uspjeh kao ilustrator, daleko od toga da sam se osjećao sigurnim u ulozi pedagoga.
Burne Hogarth predavao je u učionici pored moje, i nisam mogao a da ne čujem veći dio njegovih predavanja. Hogarth ima začuđujuću razinu energije i nije tih čovjek. Svoja predavanja ilustrirao je golemim anatomskim crtežima rađenim po sjećanju, u iznimnom i jedinstvenom vlastitom stilu. Nikad prije nisam vidio da netko tako precizno definira formu ljudskog tijela. Treba li uopće spominjati da sam gotovo sve što znam o podučavanju naučio baš iz tog svojeg iskustva i vjerujem da su me Burneova predanost i žar potakli da se posvetim i tom svom drugom pozivu, kojim se bavim još uvijek?

Dynamic Anatomy,
Burnea Hogartha

Kad sam se nakon dosta godina vratio u Kaliforniju da preuzmem mjesto predsjednika Odjela za ilustracije pri Centru za umjetnost, glavna stvar koja mi je nedostajala bio je Burne Hogarth. Burne je bio zadrti Njujorčanin; nikad mi nije palo na pamet da bih ga mogao namamiti u Kaliforniju. Srećom, ponekad sve ispadne baš kako treba. Burne se preselio u Kaliforniju i pridružio nam se na našem fakultetu. On je vječiti izvor nadahnuća našem Odjelu i čast mi je što su baš mene zamolili napisati ove riječ-dvije."

Napisao Philip Hays, 1992. godine,
predsjednik odjela za ilustracije, Art Center College of Design, Pasadena.

Umjetnik i njegov opus

Burne Hogarth je bio jedan od osnivača škole vizualnih umjetnosti u New York Cityju, gdje je radio kao koordinator nastavnog plana na Odsjeku za povijest umjetnosti i dizajna.
Njegova proslavljena predavanja o anatomiji i crtanju osigurala su materijal za njegove knjige, uključujući 'Dynamic anatomy', 'Dynamic Figure Drawing', 'Dynamic Light and Shade', 'Drawing the Human Head', 'Drawing Dynamic Hand', i 'Dynamic Wrinkles and Drapery', u izdanju Watson-Guptill Publications-a.

Dynamic Light and Shade,
Burnea Hogartha


Iz Tarzana, Burnea Hogartha
Temelje svojeg umjetničkog obrazovanja Hogarth je dobio u Chicagu, gdje je i započeo raznoliku profesionalnu karijeru koja obuhvaća više od šezdeset godina
iskustva u umjetničkom obrazovanju, likovnoj umjetnosti, ilustraciji, reklami i "novinskoj" umjetnosti. Postigao je svjetsku slavu crtanjem 'Tarzana', koji je izlazio u nedjeljnim novinama a otad su mu u obliku strip knjiga izašli 'Tarzan, kralj majmuna' i 'Priče o Tarzanu iz džungle'.

Njegovi crteži, slikarije i litografije bili su izloženi u Musee des Arts Decoratifs, Louvre, u Parizu. Kao bivši predsjednik Nacionalnog društva strip crtača (NCS) i član njegovog glavnog odbora, Hogarth je dobio nagradu NCS Silver Plaque Reuben za najbolju ilustraciju i reklamni materijal 1974., 1975., i 1976.

Na Paviljonu humora u Montrealu, u Kanadi 1975., proglašen je umjetnikom godine.
1986. u Italiji prima Caran D'Ache Award in Lucca nagradu za životno djelo, i 1988. biva okićen odlikovanjem Lauriers D'Or kojeg mu je uručilo Cesar Society iz Pariza.
U svibnju 1989. Hogarth je dobio Premio Especial nagradu na Sedmom međunarodnom salonu humora u Barceloni, a na Njemačkom strip salonu u Kölnu, 1990., urešen je brončanom trofejom velemajstora strip umjetnosti.

Burne Hogarth naučavao je analitičko crtanje tijela pri Art Center Collegeu dizajna u Pasadeni, Kalifornija, i za svoj dom odabrao Los Angeles. Umro je 28. siječnja 1996. u Parizu.

Preuzeto iz Dynamic Wrinkles and Drapery knjige Burnea Hogartha,
u izdanju Watson-Guptill Publications-a.


Va vrh [To the top]
HiES Logo Copyright © 1995-2000 Zvonimir Tošić.
All rights reserved. Hosted by cro.net