ZANIMLJIVO

[Pobijedi i osvoji nagradu!]

[Akcija: Hrvatski strip na poštanskim markicama]


Klasici svjetskog stripa


Klasici svjetskog stripa
Galerija autora i njihovih zapaženih ostvarenja
<Uljepšajte desktop vašeg računala!>


Nazivi djela posloženi su abecedno

Batman Batman, nevjerojatno popularni junak autora Boba Kanea je prvi puta izišao u svibnju 1939. i od tada su ga crtali mnogi crtači. Ovdje je izložena jedna od najcjenjenijih verzija Batmana, verzija iz 1986. autora Franka Millera.

Beetle Bailey Mort Walkerov humoristički strip nastao 1950. o smiješnim junacima, američkim vojnicima, u još smješnijim zapletima i gegovima na račun morala, kulture, života. i društvenih vrijednosti.

Brick Bradford Klasični pustolovni strip, čiji je autor scenarist William Ritt. Počeo je izlaziti 21. kolovoza 1933. u koprodukciji s crtačem Clarence Grayom. Nakon 1949. Gray sam nastavlja crtati i pisati scenarije.

Buck Rogers Klasična svemirska sapunica 25. stoljeća, sinonim za stereotipni melodramatični SF, ali vrlo popularno strip ostvarenje. Prvi puta se pojavio 7. siječnja 1929. sa scenarijem Phila Nowlana i crtežom Dicka Calkinsa.

Buster Brown Nakon što je napustio Hearsta, R.F. Outcault, djed suvremenog stripa, počeo je crtati strip Buster Brown 1902. godine. No 1905. godine Hearst ga je ponovno otkupio, pa je postao iznimno popularan strip. Ovdje je izložena verzija iz 1922. godine.

Calvin and Hobbes Bill Waterson, nakon niza neuspjelih pokušaja, konačno je uspio ponuditi svog Calvina and Hobbesa Universal Press Syndicate-u. Dnevne i nedjeljne verzije počele su svojim vedrim i jedinstvenim humorom plijeniti čitatelje od 18. studenog 1985.

Cisco Kid Početkom 1950-ih, KFS je odlučio svoju ponudu osvježiti s malo starog dobrog westerna. Na osnovama poznate priče "The Caballero's Way", Rod Reed počeo je pisati scenarij, dok je KFS za kvalitenim crtačem posegnuo čak do Argentine, te zaposlio Jose-Luis Salinasa. Kao rezultat, Cisko Kid se prvi puta pojavio 15. siječnja 1951.

Daredevil Jedini slijepi dečko međ' superjunacima, plavokosi Matthew Michael Murdock, u privatnom životu odvjetnik, po prvi puta se pojavio 1964. godine u Marvelovoj tvornici stripova pod dirigentskim vodstvom legendi stripa, Stan Leeja i Billa Everetta. Ovdje možete vidjeti DD-ovu modernu verziju.

Dick Tracy U glavi Chester Goulda se 1931. godine začela ideja o detektivskom stripu i junaku koji bi simbolizirao pravičnost a kriminalcima noćnu moru . Chicago Tribune je imao sluha i njuha pa je u listopadu iste godine Dick Tracy doživio svoju premijeru.

Drago Drago je gaučo, kojem su poprište pustolovina sjeverni prašumski predjeli Argentine. Drago je autorsko djelo Burnea Hogartha. Počeo ga je stvarati nakon što je napustio rad na Tarzanu 1945. i taj rad je trajao, nažalost, vrlo kratko. Ugasio se 10. studenog 1946.

Felix, the Cat Mačak Felix je isprva bio crtić. Tek je 1924. započeo svoje novinske strip pustolovine sa crtačem (i prvobitnim animatorom) Ottom Messmerom.

Flash Gordon Flash Gordona su stvorili crtač Alex Raymond i tada anonimni scenarist Don Moore 7. siječnja 1934. Flash je klasični predstavnik SF žanra i stripa općenito, ostvarenje koje je požnjelo planetarni uspjeh i slavu. Ovdje možete vidjeti izvanredan primjer Raymondove crtačke poezije.

Garfield Garfield, najdeblji žuti mačak ponosno je prvi puta zamijaukao na novinskim stranicama 19. lipnja 1978. (premda ga je autor Jim Davis stvorio 1976.) Ovdje možete vidjeti verziju iz 1978. godine.

Groo Za radove španjolca Sergia Aragornesa svi su urednici redom rekli da su šašavi, ali nevjerojatni. Crtao je za Mad magazin, DC Comics, te stvorio zbilja impresivna djela tijekom svih ovih desetljeća. 1982. godine stvorio je Groo-a za Pacific Comics, za kojeg osobno smatra da je vrhunac njegove karijere.

Hulk, The Incredible Šezdesete godine 20. stoljeća bile su iznimno plodne u polju superjunaka i Hulk je potvrda te tvrdnje. Hulk je klasični Marvelov ultrajunak, kojeg su 1962. stvorili Jack Kirby i Stan Lee. Ovdje možete vidjeti jednu moderniju verziju tog zelenog čudovišta.

Jungle Jim Sad već znamo kako se pojavio Flash Gordon. No zanimljivo je reći da je istovremeno, (od 7. siječnja 1934.) na istoj novinskoj stranici ali u gornjoj trećini, izlazio paralelni Raymondov strip Jungle Jim. Jungle Jim je strip o krotitelju i lovcu na zvijeri koji radi za raznorazne Zoo vrtove ali i kao tajni agent. Ovo ostvarenje spada u sam vrh klasika pustolovnog stripa.

Katzenjammer Kids Ovo je najstariji strip koji još uvijek izlazi, ali, dakako, prilagođen modernom dobu i modernim problemima. Prvi put je izišao daleke 1897., u The American Humoristu, a crtao ga je Rudolph Dirks. Ovdje je prikazana verzija iz 1907. godine.

Kerry Drake Poznati strip Alfreda Andriole, prvi je puta ugledao kioske 1943. godine. Kerry Drake šarmantan je privatni detektiv koji ne preza od dokazivanja tko ima čvršću šaku i bolji pištolj prilikom obavljanja svoje svete detektivske dužnosti. Premda ga je stvorio, Al Andriola, izgleda, nije se previše "bakćao" svojim junakom pa su Kerryja uglavnom crtali Alovi pomoćnici. Ovdje smo izvjesili verziju iz 1963. godine.

Krazy Kat Slavljena i poznata, George Herrimanova Krazy Kat isprva se pojavljivala na dnu Herrimanove The Dingbat Family, gdje bi u polupraznim kadrovima iz puke dosade lovila miševe i gledala što glavni junaci rade. No, kako je bila silno simpatična, 1913. doživjela je svoju prvu samostalnu premijeru. Ovdje izlažemo jedan ulomak iz 1918. godine.

Li'l Abner John Steinbeck jednom je rekao da je Li'l Abner, strip Ala Cappa, najbolje utjelovljenje satire američkog društva. Otkad je počeo izlaziti, 13. kolovoza 1934. pa sve do 1977., ovaj je strip ludo zabavljao milijune čitatelja koji su se divili Cappovoj spisateljskoj vještini i karikaturalnom crtežu.

Little Nemo in Slumberland 15. listopada 1905. Little Nemo in Slumberland autora Winsora McCaya osvanuo je na stranicama New York Heralda. Svake svoje noći do 1926. godine Mali Nemo bi zaspao i u snovima odlutao u daleki Slumberland i onamo proživljavao uzbudljive pustolovine. Ovdje možete vidjeti kadar iz 1909. godine.

Mandrake the Magician Lee Falk stvorio je lik Mandraka mađioničara 1934. i iste ga godine prodao agenciji KFS. Strip je doživio premijeru 11. lipnja 1934. Samo dva tjedna poslije Phil Davis se prihvatio crtanja Mandrakea da bi ga spasio od grube Leejeve stilizacije. No Lee je nastavio pisati scenarije i nevjerojatne zaplete koje su uvelike pridonijele slavi ovog iznimno zanimljivog stripa, i koji još uvijek izlazi. Mandrake je mađioničar koji ima samo jednog prijatelja i vječnu zaručnicu, ali zato svu silu najrazličitijih i opakih protivnika.

Medieval Castle, The Za vrijeme 2. svjetskog rata američka je vlada naredila svim izdavačima da budu štedljivi na papiru radi ratnih potreba. To je u nevolju dovelo i Harolda Fostera koji je morao svog Princa Valianta skratiti za jednu trećinu (donju) i umjesto njega paralelno je, na tom dijelu stranice, radio strip Medieval Castle. To je strip o svijetu Engleske u vremenu 1. križarskog rata, gdje pratimo pustolovine dvaju paževa na putu viteštva, kao i sve one materijale koje Foster nije mogao uklopiti u sagu o Princu od Tule.

Mutt and Jeff Šašavi, nevješto crtani, a katkada s očiglednim zapinjanjem i u samom scenariju, Mutt & Jeff nisu se isprva (pojavili su se 1907.) činili osobitim ostvarenjem autora Buda Fishera. Ali upravo zbog svoje nesvakidašnjosti i inovativnosti uspjeli su se održati u tisku mnogo dulje od daleko slavnije braće. Ovdje je prikazana verzija iz 1926. godine.

Peanuts Tko za njih još nije čuo? Tko je to još nije nikad vidio makar jednu epizodu ovog, vjerojatno najobožavanijeg karikaturalnog stripa u povijesti? Tko to, do sada, nije čitao ili na crtiću gledao uzbudljive dogodovštine Snoopyja, Charlie Browna i ekipe?

Prince Valiant Uz pričo o nastanku Supermana, priča o pojavi Princa Valianta sigurno je jedna od najpoznatijih zgoda u povijesti stripa. Ovo ostvarenje oduvijek je bilo visoko cijenjeno od svih čitateljskih profila zbog vrlo jednostavnog razloga: vrhunskog pripovijedanja i vrhunske klasične crtačke stilizacije ...

Prince Valiant ... Harold Foster glavni je krivac za ovakav planetarni uspjeh svog junaka. Željan da se uhvati svoje kreacije, Foster je napustio agencijski rad na Tarzanu i stvorio vlastiti lik, nezaboravnog Princa od Tule, kroz čije će nas pustolovine upoznati sa svim raskošima svog spisateljskog i crtačkog talenta, ali i sa jednim, povijesti ne tako dobro poznatim i dokumentiranim dobom...

Prince Valiant ...Princa Valianta su zavoljeli svi i danas se izuzetno cijeni, a naročito je omiljen osobni Fosterov rad na tom junaku. Jer ne zaboravimo, pod svoje stare dane Foster je samo davao natuknice u scenariju, koje su potom realizirali neki drugi, mlađi agencijski crtači ...

Prince Valiant ... Sa vidljivom razlikom, dakako. Remek djelo i Fosterovu vještinu nitko nije mogao adekvatno zamijeniti, a da se u to uvjerite, pogledajte ove izvanredne izloške.

Redeye Rođen u Utahu, a sa prebivalištem u Idahu, Gordon Bess po nekoj je logici bio idelalan autor koji bi mogao kvalitetno stvarati western stripove. To je na koncu i uspio sa svojim Redeye, humorističnim geg stripom kojeg je 11. rujna 1967. na strip tržište izbacio KFS.

Red Ryder Poznati western strip, Red Ryder djelo je Freda Harmana koji je, nakon nekoliko neuspjelih western pothvata, konačno okušao sreću. Crvenokosi jahač i njegov mali prijatelj, Navajo indijanac Mali Dabar, krstarili su novinskim stranicama od 27. ožujka 1939. (kad su imali premijeru), do 1964.

Rip Kirby 1996. godine Rip Kirby slavio je pedeseti rođendan zahvaljujući jednom neumornom i vrijednom čovjeku, Johnu Prenticeu. Međutim, iako je na njemu radio gotovo četrdeset godina, ovaj slavni detektivski strip još uvijek svatko poistovjećuje s njegovim tvorcem, neponovljivim Alexom Raymondom, kojeg je prerana smrt zaustavila u radu na ovom stripu. Rip je svoju premijeru doživio 4. ožujka 1943. godine. Izložili smo Raymondovu verziju Kirbyja iz 1953. godine.

Secret Agent X-9 KFS se daleke 1934. obratio novelisti Dashiellu Hammettu da stvori literarni prijedložak na kojem bi se izgradio detektivski strip koji bi nadmašio popularnost Dick Tracyja. On je to i učinio, a KFS je za crtača izabrao nikoga drugog doli mladog Alexa Raymonda, pred kojim je ležala blistava karijera. Premijera Tajnog agenta X-9 bila je 22. siječnja 1934. Međutim, 16. studenog 1935. Raymond napušta rad na ovom stripu, a njegovo prazno mjesto je, do danas, zauzelo mnogo crtača. Ovdje izlažemo naročito cijenjenu Raymondovu verziju Tajnog agenta iz 1934. godine.

Spider-man, Amazing 1963. godine Stan Lee i Steve Ditko stvorili su ovog nezaboravnog, ljubavnim jadima i mlaćenjem superkriminalaca opterećenog mladića Petera Parkera čiji se život iz temelja promijenio nakon što ga je ujeo radioaktivni pauk. Šezdesete su godine donijele bezbrojne junake koji su svoje supermoći dobili nekakvim oblikom radioaktivnosti i Spider-man nije nikakav izuzetak, ali je "radiokativni" šarm kojim junak zrači čitatelje ostao još uvijek prisutan. Ovdje možemo vidjeti jednu njegovu moderniju verziju.

Spirit Čuveni strip još čuvenijeg Willa Eisnera, koji je pak poznat po tome što se stripom služio u svojim administrativnim i obrazovnim poslovima. Spirit je priča o maskiranom neznancu Dennyju Coltu, za kojeg mnogi tvrde da i ne postoji, ali koji se usprkos tome zdušno bori protiv zlikovaca i rado pomaže svojoj dragoj djevojci, kćeri policijskog namjesnika, kad god zapadne u kakvu nevolju. Spirit je premijeru doživio 2. lipnja 1940., a danas se posebno cijeni zbog inovativnih tehnika svoga čuvenog autora.

Superman Iako bezbroj puta ispričana priča o Supermanu ima svoju unutarnju draž, jednako kao i sami junak, idol čitateljske publike već gotovo šest desetljeća. Superman je započeo svoje pustolovine već davne 1933., kad su dvojica dječaka, Joe Shuster i Jerry Siegel, neuspješno pokušavala prodati svoju ideju strip agencijama koje za palog Kriptonijanca nisu imale interesa. No tek je 1938. Harry Donnenfield, vlasnik gotovo propalog Detective Comicsa (DC) vidio njihov potencijal a ostalo je već stvar povijesti i legendi. Supermana ovdje možete vidjeti zajedno sa svojim stvoriteljima (ilustracija iz 1944. godine)

Tarzan Edgar Rice Burroughs je 1912. godine stvorio lik Tarzana, gospodara džungle, koji će mnogim generacijama ostati duboko u srcima i sijećanjima. Slavu je doživio još i u obliku pustolovnog romana no ona se tijekom vremena, te brojnim filmskim ekranizacijama, naprosto razbuktala. No svoju posebnu, najdublju i najljepšu dimenziju dobio je jedino u formi stripa. 1929. godine crtanja Tarzanovih pustolovina prihvatio se tada mladi Hal Foster ...

Tarzan ... koji je zamijenio pomalo šeprtljavog Rexa Maxona. Foster je Tarzanom stekao svjetsku slavu, a stil i tehnike koje je uveo u Tarzana postale su vodilje u razvoju pustolovnog stripa uopće...

Tarzan Nakon 7 godina rada na Tarzanu, Foster je 1937. nastavio briljirati u Princu Valiantu, dok je njegovo mjesto zauzeo jedan drugi majstor, neponovljivi Burne Hogarth.
Hogarth je Tarzana dignuo u nebeske visine vizualnog pripovijedanja koje su i dolikovale jednom takvom liku. Vizualni ekspresionizam, silna dinamika i nevjerojatna crtačka sposobnost utrle su Hogarthu put ka slavoluku najvećih svjetskih majstora stripa.

Tarzan, 4 Hogarth je Tarzana stvarao do prosinca 1949., a nakon toga i još nekoliko puta u kraćim vremenskim razmacima. Zadnji put je to bilo početkom 1972. godine. Nakon Hogartha Tarzana su crtali i mnogi drugi crtači (Dan Barry, John Lehti, Paul Reinman, Bob Lubbers i dr.) no najznačajniji povratak vizualno je načinio Russ Manning. Tarzan je lik koji svakome, tko ga zdušno crta ili režira, izgleda donosi slavu i priznanje.
Ovdje su izloženi, redom, dva uratka Hala Fostera iz 1933. godine, Burne Hogarthov uradak iz 1945. te uradak iz 1972. godine.

Terry and the Pirates Joseph M. Patterson, glava Tribune-News Syndicate-a, jednom je u svom uobičajenom lovu na talente došao i do Miltona Caniffa, koji je tada radio na stripu Dickie Dare. Oduševljen njegovim darom, odmah mu ponudio rad na jednom egzotičnom i uzbudljivom projektu -- Caniff je pristao i 22. listopada 1934. pojavio se legendaran strip, Terry and the Pirates.

Thimble Theatre Elzie Crisler (E.C.) Segar, isprva je shvaćao ovaj svoj strip zbilja sitnim (thimble) i ne baš značajnim, jer je njime popunjavao prazan prostor na stranicama drugih dnevnih stripova od 19. prosinca 1919. No njegovo se ostvarenje vremenom mijenjalo, pa je tako 17. siječnja 1929. po prvi puta sličicama stripa prošetao i današnji najpoznatiji morski vuk na svijetu -- Mornar Popeye.

Tillie the Toiler Tillie the Toiler je strip nastao kao prirodna rekcija na jedno post-Viktorijansko doba, u kojem su američke žene naglo postale samosvjesnije i nezavisnije, što se na koncu odrazilo i na strip. U ozračju tih promjena, Russ Westover je 3. siječnja 1921. pokrenuo ovaj vrlo cijenjen i popularan strip koji priča o mladoj Tillie Jones i njenim zgodama u društvu i na poslu kojih ima u izobilju, jer ona je tajnica, stenografkinja i model istovremeno.

Tim Tyler's Luck Lyman Young nije bio nekakav strašan crtački telent, ali je imao besprijekoran nos za hvatanje trendova. Kad su neko vrijeme stripovi s dječjom tematikom bili popularni, odmah se prilagodio; kad su popularnost plijenili zrakoplovi, od svog je stripa napravio strip o avijaciji; kad je u trendu bila džungla, uveo je i džunglu u svoj strip, pa ga opet promijenio u ratni strip, kad su se vremena ponovno promijenila. Ovo kameleonsko ostvarenje zvalo se Tim Tyler's Luck i još uvijek izlazi, počevši od davnog 13. kolovoza 1928.

Wash Tubbs Jedan od najčuvenijih pustolovnih stripova počeo je izlaziti 14. travnja 1924. godine, pod imenom Washington Tubbs II. Njegov autor, čuveni Roy Crane, majstor crtačkog pripovijedanja i jedan od najcjenjenijih strip autora u povijesti, s užitkom je godinama stvarao smiješne i zabavne pustolovine Wash Tubbsa. Ovdje možemo vidjeti kadar iz 1931. godine.

Yellow Kid Premda je svatko za njega čuo, u zadnjih nekoliko desetljeća rijetko ga je tko zbilja čitao. Malen i smiješan, vragolast i razdragan, ponio je, a da sam to nije niti znao, titulu oca svih današnjih stripova. Ovdje vidimo Yellow Kida na crtežu iz 1897. godine.Va vrh [To the top]
HiES Logo Copyright © 1995-2000 Zvonimir Tošić.
All rights reserved. Hosted by cro.net