ZANIMLJIVO

[Pobijedi i osvoji nagradu!]

[Manga: razumijevanje jednog fenomena]


HiES ribbon


Hrvatski strip na poštanskim markama!

Velika akcija koja traje od sada do vječnosti.


U tijeku je treći krug akcije (do daljega)!


Zašto ova akcija?
Sudjelujte i osvojite nagrade!
Podržite nas i Vi.


Tako to rade Kanađani ...
Zašto ova akcija?

1. U znak stogodišnjice stripa, SAD su svojedobno izdale seriju poštanskih maraka s likovima strip junaka koji, svaki na svoj način, obilježavaju jedno zanimljivo i uzbudljivo razdoblje povijesti američkog naroda. Od zemlje gdje je strip i nastao to se i očekivalo, zar ne? Uostalom, Amerikanci su kadri iz svega napraviti ugodnu zabavu i dobar marketinški potez, jel' tako? Međutim, zamislimo se nad pravim razlozima jednog takvog američkoga pothvata. Istina je sljedeća: ti su ljudi svjesni važnosti apsolutno svih osoba i ideja koje su pridonijele obogaćivanju i izgrađivanju njihove kratke ali osebujne povijesti. Čak i onih najsitnijih detalja i u tome je možda najveća draž američkoga duha.

2. Slijedeći primjer svojih susjeda, Kanađani su također pokrenuli sličan projekt i ubrzo je narod zemlje javorovog lista svojim prijateljima diljem svijeta počeo slati pisma i razglednice s markama kanadskih strip super junaka.

3. Njemačka i grad Berlin iskazali su poštovanje preteči stripa Max i Moritz i izdali prigodnu seriju od oko 10 maraka.

4. Italija je 1996. u obliku maraka izdala Texa Willera i Corta Maltesea.

5. Belgija i Francuska isto tako i svoje junake: Lucky Lukea, Nataschu, Gastona.

6. Poštanska uprava otoka Guernseya, koji ima poštansku samostalnost u okviru Ujedinjenog kraljevstva, izdala je Asterixa.

7. Britanija je izdala Den Derija.

8. Svoje junake markama su ovjekovječili Finci i Španjolci.

9. Čak je i daleka Monglija 1996. izdala seriju prigodnih poštanskih maraka s likovima svjetski poznatih strip junaka.
No zastanimo na tren, porazmislimo malo: tko je od vas ikad čuo za kanadske strip superjunake? Može li tko nabrojati barem dva? Makar jednoga? Ma stvarno, tko je ikad čuo za njih, uključujući čak i naše strip znalce? Tko je od vas ikad čitao stripove s pustolovinama finskih strip junaka? Tko je od vas ikada čitao ranog Maxa i Moritza, jednog od najstarijih svjetskih stripova (rijetki su oni koji su uopće i čuli na nj)?

Zahvaljujući spomenutim poštanskim markama Kanađani i Finci su cijelom svijetu pokazali da i oni imaju bogatu i sasvim jedinstvenu strip povijest, da i oni imaju svoje neumorne strip umjetnike i njihove junake. Da i oni imaju mladosti, maštovitosti i mladenačkog duha u izobilju. Oni se toga ne stide.

Toga se ne stide ni Amerikanci, Španjolci, Talijani, Belgijanci, Francuzi, pučanstvo Ujedinjenog kraljevstva, Nijemci, daleki kosooki Mongoli ...
Logično se nameće pitanje: što je s nama? Gdje smo mi? Izgubljeni u povijesti, kao i uvijek, i uvijek vječno opterećeni egzistencijalnim problemima? Imamo li kome pokazati da možda nismo golema zemlja ili da možda nismo toliko materijalno i industrijski bogati, ali smo zemlja koja ima mnoštvo autentičnosti, među kojima i sasvim jedinstven strip. I možda najdarovitije autore i njihova remek djela u mjerilima svjetskog stripa. Nismo to znali? Ili možda opet, karakteristično odmahujemo: ma koga briga?

Zar i mi ne pišemo pisma? Zar i mi nemamo zaboravljene prijatelje diljem svijeta? Zašto i mi ne bismo odali priznanje hrvatskom stripu i pokazali ljudima svih meridijana da i mi imamo svoj autentični strip, stvaratelje i njihova ostvarenja.

Odazovimo se ovoj akciji. Zajedno ustrajmo da Hrvatska pošta i telekomunikacije iziđe u susret vašim i našim željama i da će na taj način hrvatski strip konačno dobiti izraz poštovanja. Ako već nitko nije zainteresiran za njegovo objavljivanje, ako su naši autori uvijek bolje prolazili u inozemstvu negoli kod nas, onda barem poštujmo povijest i odužimo se neumornim stvarateljima takvom sitnicom kao što je predstavljanje njihovog lika i djela na hrvatskim poštanskim markama.

Ne zaboravimo, život je sačinjen upravo od ovakvih, često zanemarivanih sitnica, koje, zrno po zrno, čine i izgrađuju naš kulturni i ljudski duh. No ukoliko ih nemamo ili, što je još gore, odbacujemo, kakvi smo mi to ljudi?

Sudjelujte i osvojite nagrade!

Svi vaši glasovi upućeni dolje priloženim formularom (ili pismom na adresu uredništva hrvatske www stripovnice) glavna su i jedina potpora ovoj akciji. Prvi krug akcije "Pismo zaboravljenom prijatelju: hrvatski strip na poštanskim markama" trajao je do održavanja Salona hrvatskog stripa u Vinkovcima (17. srpnja 1997.). Također, na Salonu hrvatskog stripa trojica su najsretnijih u prvom nagradnom izvlačenju dobila specijalne nagrade. Drugo je nagradno izvlačenje bilo 30. rujna, a treće 31. prosinca 1997. godine. Bude li potrebno, akciju ćemo produljiti do daljega. To i činimo! Do daljega! Na koncu tog razdoblja, ako ove marke postanu zbilja, netko će ponovno biti nagrađen!

Podržite nas i Vi!

Vaše ime i prezime:


Vaša E-mail adresa:


Grad, odnosno mjesto gdje živite:


Država u kojoj prebivate:


Vaše mišljenje i komentar u svezi ove akcije:Ako želite sudjelovati u nagradnoj igri tada obvezno morate unijeti vašu e-mail adresu. Po završetku svakog kruga akcije dobitnici nagrada će biti obaviješteni e-mailom. Puno vam hvala što ste podržali hrvatski strip.

Va vrh [To the top]
HiES Logo Copyright © 1995-2000 Zvonimir Tošić.
All rights reserved. Hosted by cro.net