ZANIMLJIVO

[Pobijedi i osvoji nagradu!]

HiES ribbonDa bi obogatili sveukupni sadržaj, uveli smo i rubriku Vruće (vrući razgovori o svemu i svačemu, ali ipak nekako povezani sa strip umjetnošću). Rubrika je sasvim otvorena, prilozi će, nadajmo se, biti zanimljivi i trudit ćemo se da održimo kontinuitet dobavljanja svježih priča. Dakle, ovo će pravo mjesto za virtualnu zabavu i edukaciju. Svi vaši impulsi i autorski doprinosi su dobrodošli. Stoga, ako niste imali prilike objavljivati na Webu, ili želite a nemate gdje, ovo je mjesto za Vas.Fenomeni X-Files: fenomen na kvadrat
Izdavaštvo Manga: razumijevanje jednog fenomena
Digitalni stripovi
Savjeti Strip za blefere
Reakcije Vonj paljevina knjiga nad Zagrebom
Jihad; sveti rat protiv stripova
Ola Predrito! KE PASA?


Fenomeni

X-Files: fenomen na kvadrat
X-Files u filmu i stripu! Da ne tratim vrijeme i ekran, danas, nešto više od četiri godine kasnije, X-Files (Dosjei X, ili dosjei koji su sumnjivog karaktera, pa im je dodjeljeno slovo X) su pokupili otprilike sve moguće nagrade koje jedan TV show može dobiti, sudionici - redatelj, glumci, pisci - su dignuti na status svijetla u mraku, broj obožavatelja (nazvali su se X-philes tj. x-ofili), web siteova i fan clubova raste i prerasta u brojke s mnogo znamenaka. Prolistajte ovaj izvrstan prilog Denisa Pajtaka i saznajte ono što drugi ne znaju o X-Filesima u filmu i stripu.


Izdavaštvo

Manga: razumijevanje jednog fenomena
Manga: razumijevanje jednog fenomena. Manga, Manga, Manga .. neka ova riječ padne na um svim zlogukim proricateljima kad budu sljedeći puta ponovno pisali o propasti stripa i to onoj u svjetskim razmjerima. Samo se vi zavaravajte, stvarajte iluzije i traćite vrijeme: strip živi vječno (kao i Hajduk i Dinamo), mi smo ti koji prolazimo, a Manga predstavlja sljedeći korak u evoluciji medija devete umjetnosti. Manga je, kažu, japanski izraz za slikopisnu pripovijest ili kraće rečeno, strip. No Manga nije samo to: Manga je strip, a to znači i način života. Za vas, vjerni čitatelji, pripremili smo poseban interaktivni prilog o Mangi, prepun zanimljivosti iz tog nama dalekog i nepoznatog ali izvanredno uzbudljivog svijeta, prvi on-line strip u svijetu o razumijevanju Mange i mnogo, mnogo toga. Obvezno pogledajte. Materijal je jedinstven!
Digitalni stripovi
Digitalni stripovi. Tražite li kakav izvor na webu gdje ćete naučiti ili saznati nešto o tome kako su se digitalne tehnologije uvukle i u strip izdavaštvo, vjerujemo da nećete naći bolji članak od ovog. Na nekoliko sljedećih stranica moći ćete pročitati baš sve, od pojave prvog digitalno obrađenog stripa, najzanimljivijih projekata koji se odvijaju danas, pa sve do detaljnih objašnjenja "kako se to radi": kako se stripovi danas crtaju, bojaju, obrađuju i pripremaju za tisak, koji se software upotrebljava i mnogo toga. Tekst je svojedobno bio objavljen u časopisu za vizualne komunikacije VIDI, ali ovdje iznosimo njegovu punu i neskraćenu verziju.


Savjeti

Strip za blefere
Strip za blefere. Svakim je danom sve teže biti kulturnim čovjekom. Mislim, nekad se znalo što je kultura, a što zabava za puk. Znalo se koja je glazba, koja literatura, koje je likovno djelo vrijedno divljenja, a na koje treba frknuti nosom. A danas? Pod pritiskom medija gladnih novih događaja i lica koja će ispuniti sljedeći petnaestominutni odsječak slave, subkulture su ugrabile priliku i gurnule se u prvi plan, a čak se i od Vas, kulturnog i naobraženog čovjeka profinjenih interesa očekuje da znate ponešto o - užasa! - stripu.


Reakcije

Vonj paljevina knjiga na Zagrebom
Vonj paljevina knjiga nad Zagrebom. I nama je ludo zvučao ovaj naslov kad smo dobili prilog našeg suradnika Nebojše Radića, jednog od suvlasnika More Comicsa, prve hrvatske strip knjižare. Prošle je jeseni More Comics prošao kroz niz "pustolovina" na carinskom prijelazu zračne luke Pleso u Zagrebu. Ono što se tamo odvijalo dovoljno je zanimljivo da posluži kao scenarij za dokumentarac o novim granicama ljudske gluposti i mržnji naspram svemu što ne shvaćamo i ne razumijemo.

Sveti rat protiv stripova
Jihad; sveti rat protiv stripova. Iz pera Nebojše Radića, ponovno. Baš kad smo pomislili da će pričama o spaljivanju knjiga napokon doći kraj, naš vrijedni strip autor Miki Horvatić proživio je na istoj lokaciji kao i More Comics prije par mjeseci pustolovine jednako burne i zanimljive. Ovim, kao i prethodnim člankom, možete otkrivati nove horizonte ljudske gluposti na ulazu u glavni grad - metropolu lijepe naše.

Ola Pedrito! KE PASA?
Ola Predrito! KE PASA?. Iz pera još jednog Radića, ali ovaj puta naše suradnice Melani. Povod njenom prilogu za ove vruće razgovore bio je članak nedavno objavljen u jednom od vodećih hrvatskih metazina (Arkzinu) a odnosio se na ovu web stripovnicu: što je sve akzinovo dežurno strip oko uočilo i komentiralo, i kakva je na to bila reakcija vašeg najdražeg web poslužitelja, možete pogledajte na sljedećoj stranici. I naravno, dati vaše cijenjene komentare, ako želite.Va vrh [To the top]
HiES Logo Copyright © 1995-2000 Zvonimir Tošić.
All rights reserved. Hosted by cro.net