ZANIMLJIVO

[Drevni Hrvati u stripu]

Posvećeno svim hrvatskim crtačima i svima vječno mladima ljubiteljima devete umjetnosti


vanaestog svibnja 1935. godine, u zagrebačkom dnevniku Novosti osvanuli su prvi kaiševi Maurovićevog stripa 'Vjerenica Mača', za koji je, prema romanu Paula Fevalea, scenarističku obradu pripremio Krešo Kovačić.
... iz 'Vjerenice mača'


Andrija Maurović
Ovim svojim prvim dužim radom (do tada je crtao strip-šale u magazinu Koprive, i uglavnom su prolazile nezapaženo) Andrija Maurović najavljuje svoje vrsno umjeće i snagu umjetnika velikih mogućnosti.

Odmah se mogu primjetiti i glavne odlike Maurovićevog crteža, koji će ga po svojoj jedinstvenosti i prepoznatljivosti proslaviti diljem svijeta: oštri konturni crtež, besprijekorno vladanje crno-bijelim kontrastima, izvanredna vizualna, gotovo filmska dinamika. Ova svojstva krasit će i naredne Maurovićeve radove i omogućiti mu da razvije vlastiti jezik stripa - vrhunski domet kojem su stremili svi, a dostizali samo najveći stvaratelji devete umjetnosti.
... a onda je uslijedio pravi početak

Odmah po završetku 'Vjerenice mača', Maurović će u Novostima objaviti 'Podzemnu caricu', a zatim i 'Ljubavnicu s Marsa', za koju je kao predložak koristio roman Alekseja Tolstoja u obradi Kreše Kovačića. Suradnju s ovim zagrebačkim dnevnikom Maurović neće prekidati sve do početka II. svjetskog rata.

Stripovi 'Trojica u mraku', 'Sedma žrtva', 'Gospodar zlatnih bregova' i 'Sablast zelenih močvara' s pravom će biti proglašene za najbolja ostvarenja u njegovu cjelokupnom opusu i djela čiji značaj uvelike nadilazi hrvatske razmjere.

... iz 'Sablasti zelenih močvara',
Novosti 1937.

Ali, ako je pojava Maurovićeve 'Vjerenice mača' označila pravi početak u stvaranju hrvatskog stripa, izlazak prvog broja zabavnog i ilustriranog tjednika Oko (6. srpnja 1936.) predstavljao je svojevrsnu novost u dotadašnjoj izdavačkoj praksi - strip je ovim definitvno zakoračio na tlo Hrvatske.
Već od samog početka tjednik širom otvara svoje stranice još uvijek malobrojnim domaćim autorima, pa će zahvaljujući tome svoje debitantske radove objaviti i mladi tandem, Walter i Norbert Neugebauer. Ipak, najzastupljeniji autor bio je Maurović, koji je paralelno crtao i za Novosti. Zahvaljujući takvom tempu, do kraja 1937. u Oku je realizirao deset kompletnih storija, za koje mu je, pored Kreše Kovačića, scenarije pripremao i izvrsni novinar Franjo Fuis.

Tijekom petogodišnjeg kontinuiranog izlaženja Oko je svojim čitateljima predstavilo i veliki broj inozemnih strip-ostvarenja. Jer bile su to 'zlatne godine' američkog stripa — američka strip produkcija apsolutno je dominirala svjetskim tržištem. Stoga je razumljiva težnja uredništva ovog lista da osigura što veći broj radova američkih autora. Tako su na stranicama Oka po prvi puta u Hrvatskoj ugledali svjetlo dana 'Porodica Tarana' Georgea McManusa, 'Brick Bradford' Clarencea Graya, 'Secret Agent X-9' u verziji Charlesa Flandersa, 'Bim i Bum' Harolda Knerra, 'Tim Taylor's' Lymana Younga i 'Superman' Joea Schustera i Jerryja Siegela.

U drugoj polovini 1939. godine Oko je zapalo u ozbiljnu financijsku krizu, koja nije mimoišla ni druga strip izdanja ovog razdoblja. U potrazi za spasonosnim rješenjem, list se spojio sa do tada konkurentskim tjednikom Mickey strip i pod novim imenom uspio sebi produžiti život još godinu dana.
U međuvremenu su Maurović i Fuis pokrenuli vlastiti list (početkom ožujka 1938.), gorespomenuti Mickey strip. U njemu će Maurović predstaviti svoja nova i reprint starih i traženih ostvarenja, braća Neugebauer pojavit će se sa svojim novim radovima, te i još neki mladi autori (Ferdo Bis, Zdravko Sulić). Ipak, 1939. Mickey strip prestaje izlaziti, da bi nešto kasnije ponovo oživio spajajući se s tjednikom Oko.


Norbert and Walter Neugebauer,
'Božanstvo Prašume',
Veseli vandrokaš, 1939.

Mladim autorima ovo je bilo vrijeme izazova. Braća Neugebauer 5. listopada 1938. pokreću samostalni list Veseli vandrokaš. Mada pripreman s mnogo mladenačkog žara i entuzijazma (Walter je tada imao samo sedamnaest godina), ovaj list nije u potpunosti odgovarao opisu jednog pravog strip-izdanja — stoga se vrlo brzo ugasio, nakon svega 18 mjeseci izlaženja. Spajanjem zagrebačkih listova Mickey strip i Oko, 6. listopada 1939. Počinje izlaziti tjednik pod imenom Mickey strip-Oko.

Ali i ovom pokušaju sudbina nije bila naklonjena. I pored lijepog izbora stripova, list nije uspio prebroditi materijalne teškoće s kojima su se sučeljavali i njegovi prethodnici. Poslije svega trideset brojeva list prestaje izlaziti ... Europom je već pustošio II. svjetski rat. Sredinom 1943. Godine braća Neugebauer uspijevaju pokrenuti tjednik pod imenom Zabavnik. Ovo iznimno zanimljivo izdanje izlazit će pune dvije godine, a za to vrijeme na svojim će stranicama donijeti cijeli niz kvalitetnih stripova, među kojima i nekoliko pravih remek djela devete umjetnosti. Ulazeći u svoju najplodniju fazu Walter i Norbert stvaraju djela neponovljive vrijednosti ('Patuljak Nosko', 'Gladni Kralj', 'Mali Muk'), otkrivajući pritom sav svoj raskošni talent. Njihovi radovi predstavljaju vrhunske domete humorističkog stripa, kakvima se u svijetu, osim Disneya, tada nitko nije mogao pohvaliti. Dok su Walter i Norbert dostizali svoje vrhunske domete u humorističkom stripu, Maurović za Zabavnik stvara izvanredne priče pustolovno-realističkog žanra: 'Seoba Hrvata', ('Knez Radoslav'), 'Ahuramazda na Nilu', 'Grob u prašumi' i 'Tomislav'.

Sažetak

Stotinu i drugim brojem, od svibnja 1945. godine, Zabavnik braće Neugebauer prestaje izlaziti, završavajući time burno poglavlje u razvoju hrvatskog stripa. I mada je od Maurovićeve 'Vjerenice mača' proteklo svega jedno desetljeće, ova generacija mladih i nadarenih autora (kasnije prozvanih 'prvom generacijom') uspjela je postaviti vrlo čvrste temelje na kojima će strip u Hrvatskoj u poslijeratnom periodu graditi još svjetliju budućnost.

U relativno kratkom vremenskom razdoblju pokrenuto je nekoliko vrijednih izdanja, a pojedini radovi Andrije Maurovića i braće Neugebauer opravdano se svrstavaju među najveća ostvarenja u cjelokupnoj predratnoj povijesti svjetskog stripa.Va vrh [To the top]
HiES Logo Copyright © 1995-2000 Zvonimir Tošić.
All rights reserved. Hosted by cro.net