ZANIMLJIVO

[Cecil Q. sez]

[Manga: razumijevanje jednog fenomena]


HiES ribbonPregled strip (fan)(maga)zina
Piše: Zvonimir Tošić


Stripoholic (br. 5). Najbolji hrvatski underground uradak. Najbolja oprema koju smo dosad vidjeli. Prekrasna naslovnica. Skroz tiskan, dakle nema više fotokopiranja! Samo je tisak malo blijed, ali time ne blijede naši utisci. Naprotiv, možemo sa sigurnošću reći da je Stripoholic postao institucija u hrvatskom stripu. To svjedoči i prvi strip uradak, Mischov Da gospodine Enhap!, strip koji je proricateljski obojen, zatim tu je i zalutali Luckey Luke (Talični Tom), Štefov Crni Popaj koji rastura li ga rastura, Beferly Kripls, Analno-destruktivne frustracije jedne ptice, Razvojni put, Linea 2, Vučko, Mušja posla, Leming Delirium, Crni Popaj "Fureštija" (Smogov) i Dobnik. I naravno, jope Crni Popaj na zadnjoj korici. Ukupan dojam? Moćno! Momci, svaka čast! Naručiti se može na telefon: (01) 2-000-279 (Ivan) ili (01) 6-530-602 (Tino).


Manga Mag (br. 1). Antikomercijalan je! Dakle, ne prodaje se. No dobro, shvatite to uvjetno jer momci sigurno ne bi odbacili konkretnu financijsku pomoć svojemu projektu. A projekt je za svaku pohvalu jer je Manga Mag jedini domaći zine koji se bavi japanskom strip i animacijskom scenom. Manga je nepravedno zapostavljena u Europi, a naročito na ovim predjelima. Malo tko uopće i zna što je to. No zahvaljujući ovim marljivim dečkima možete saznati puno toga, a nemojte oklijevati i direktno ih kontaktirati na e-mail adrese jer su voljni izići vam u susret. U ovom broju posebno ističemo opis animea Ghost in the Shell , vjerojatno jednog od najboljih ostvarenja suvremene svjetske animacije. Želite li nabaviti ovaj zine i saznati više o svemu opisanom? Tople preporuke svim posjetiteljima ovih stranica: pošaljite e-mail na goran.grzinic@tvri.fido.hr i obogatite svoje znanje.
Variete (br. 2. i 3.). Variete je grupa mladih stvaratelja. Ovdje izdvajamo riječ mladi jer se to primjeti u svim uradcima u ovdje predstavljenim brojevima: poletnost, otkačenost u razmišljanju, izrazu, maštovitost. Slobodno možemo reći da je Variete nešto posebno na domaćoj strip sceni. Toliko su posebni da su dobili nagradu za inovaciju u stripu na Salonu stripa u Vinkovcima, a opet su toliko obični jer se ne razlikuju od mene ili vas - mladih ljudi. Ako ste mislili da je Variete još jedan standardni strip uradak, s običnim stripovima, prevarili ste se. Variete stripove ne možete uhvatiti ni za glavu ni za rep. Doslovce. Katkada je u njima forma važnija od sadržaja, nekada sadržaj a nekad ne znate ima li neki strip ičega shvatljivoga. Istraživanje novih puteva i staza u svijetu umjetnosti vizualnog izražavanja, to je možda dobar opis njihova rada. Eksperiment, ali ne eksperiment u klasičnom smislu, već želja da se bude drukčiji. Ovi autori to i uspijevaju. Nabrajanje stripova bi potrajalo, jer ih ima stvarno dosta u oba broja. Stoga ih svakako nabavite. Konačna ocjena? Za svaku preporuku! Pišite na adresu: Variete Radikale, Lonjica 23, 10341 Lonjica i pokušajte si priskrbiti primjerke ovih zina. Uskoro, kažu, stiže i novi broj.


Flit (br. 1; Ego sTrip Uradak). Poprilično sam bio iznenađen kad sam iz omotnice izvukao ovaj strip; kad sam ga razmotao, razvukao se na veličinu A3! Eh, i skener mi podržava samo A4, pa je trebalo malo više vremena za skeniranje i predstavljanje na ovim web stranicama. No, kako je riječ o jednom zbilja neobičnom i jedinstvenom strip uratku, vrijedan je bio sav trud. Da odmah kažemo: sve je ovo uradio samo jedan čovjek - Dušan Gačić, kojeg redovito možete pratiti u Modroj lasti te u kooperacijama s drugim strip autorima (Devlić, Macan, Zimonić). No Gačić je više samostalni stvaratelj, što svjedoči i sami Flit. Sve u ovom stripu njegovih je ruku djelo. Punih 40 stranica A3! Redom imamo: Zašto pišem (ili uvodna riječ), strip Na klupi (iz 1990.), prvi dio stripa Banket u Blitvi (prema romanu M. Krleže, iz 1997.), napis o stripu toka svijesti (pogled na stvaralaštvo Magde Dulčić), Kuća paukova (iz 1988.), pjesme Jacquesa Preverta te strip Dnevnik, iz 1986. Ovo je lijep i pohvalan način kojim je autor predstavio publici dio svog opusa i svega onoga čime se on bavi i kako shvaća strip umjetnost. Za svaku pohvalu! Želite ga nabaviti? Pište na adresu: Dušan Gačić, Kopernikova 3, 10000 Zagreb ili nazovite (01) 677 998.


Stripburger (br. 14). Što možemo reći o još jednom novom broju dobro nam znanog magazina iz susjedne Slovenije? Stripburger je standardno dobro strip izdanje, koje je vjerojatno i najbolje na ovim prostorima. To stripburgeri imaju zahvaliti strip autorima iz svih susjednih zemalja koji im neumorno šalju svoje uratke, a za to dobivaju popriličnu reputaciju i satisfakciju. Broj 14 donosi na Mariu Bjorklund, Stefana Zattera (Life Drawing), Zografa (Jugoiskustvo), Mary Fleener (Encinitas), Ruijtersa & Crielaarda (The Neverlands), Juru Medena, Paula Greera (Fudge). Tu je još J.K. & M.B.Ž. (Ljubezen nam je vsem v pogubio), Jure Perpar (Give it Away), Iztok Sitar, zatim rubrika BlaBla, Bojan Redžić (2084 - najnoviji divni svijet), Ivan Grobanov, Dame Darcy Megan, Matjaž Bertoncelj, Wostok, Miloš Radisavljević i drugi. Ukupan dojam: underground! Dobar. Profi tiskan. Profi dojam. Nabavite na adresi: Stripburger, Forum Ljubljana, Kersnikova 4, SI - 1000 Ljubljana, Slovenija. ili na e-mail: core@kud-fp.si.


Endem (br.11), broj poslije seminalnog destog broja, koji se baš i nije proslavio svojom pustolovinom na novinskim kioscima. Da, situacija je dobro znana. Nikog ne zanima apsolutno ništa. No, jedna malecka stvar nikako nam nije jasna: žar tih rijetkih ljudi koji pokušavaju nešto dobro napraviti i ponuditi drugima, kroz nekakav oblik strip stvaralaštva. Takvi su i momci koji pokreću i guraju Endem, kroz već nekoliko godina. I pored relativnog neuspjeha (u ovoj državi jedino uspjeva politika, čini se), 11. broj odražava sve ono što jedan pravi fanzin treba odražavati: visoku kvalitetu (i pored povratka na fotokopirke), izvrsnu naslovnicu, i standardno dobru postavu stripova karakterističnih za Endem: Dario Kukić i njegov otkačeni humor ("Grob protiv neprijatelja"), Senorove pustolovine (epizoda "Poštanska kočija"), Jack Livingstone Seafool, Shotgun Mary (epizoda "Treće oko") Mikija i Štefa, Pepe Orbitovi "Funny Comix", vodič kroz strani press erotskih & sličnosadržajnih stripova, mali esej o legendi stripa Franku Frazetti, Macanove "Tajne Svomira", Vilagošev "Moskito", tajni agent Metla u najnovijoj epizodi "Preduvjet", Ticovi "Pimpeki" i izložba radova mladog Ivana Gregova, ilustratora iz Splita pred kojim sigurno leži lijepa karijera. Summa summarum? Ne propuštajte, najozbiljnije! Možete ga nabaviti na adresi: Sebastijan Čamagajevac (za Endem), Srednjaci 16, 10000 Zagreb. Ili na brojeve telefona: (01) 567 792 (Seb) ili (01) 197 118 (Tico)


Comixer (br.1). Eh, ovo bi valjda trebao biti prvi pravi hrvatski strip magazin koji se tiska, koji objavljuje stripove domaćih autora, koji prodaje oglasni prostor i u kojemu možete objavljivati čak i vi, mladi i još nezapaženi strip autori. Prvi broj se pojavio baš u vrijeme Uskrsa .. (ima li u tome nečeg simboličnog?). Kanimo li se na tren proročanskog raspoloženja i naklapanja, jasno je da pred sobom imamo sasvim lijep strip uradak. Pokrenuo ga je Reporter, list orijentiran filmu i malim ekranima. Uredništvo kaže da će izlaziti tromjesečno (?!) i da će se maksimalno truditi i ugošćivati vrhunska imena hrvatskog stripa: tu su sada Macan i Sudžuka i njihov "Butler Albert", zatim mali vodič kroz glazbu, undreground Stripoholicova ekipa sa svojom artiljerijom stripova: Prle sa "Bogom i amebama", Muleom opakim, Štefove "Gluhe Laste", (100% kolor epozida), zatim jopet Prle i ekipa, pa vodič kroz New York (Štefa i Macana na granici undergrouna), zatim još puno Stripoholicovih junaka i autora te, zapažamo posebno, Matakovićev "Bruh". Neloš broj i isplati ga se imati.


Grafiti (br.2). Kad sam bio prije par dana u Zagrebu, zapazio sam na jednom kiosku ovaj šaren i sladak list za mlade, koji me je zbilja vrlo ugodno iznenadio. O čemu se konkretno radi? U zaglavlju mu piše da je to časopis za medijsku kulturu mladeži a to prevedeno znači da bi Grafiti trebali biti nekakva druga vrst "Modre Laste", s daleko većim naglaskom na strip, film, video, animaciju, TV i sl. Grafički vrlo otkačen, dolazi nam u punoj boji, od korica do korica, na 60 stranica. Tekstovi su vrlo lijepo pisani, poučni, stripovi također. Dakle, što nam donosi: esej o novinaru Franji Fuisu, jednom od prvih hrvatskoh strip scenarista, izvješća sa kazaličnih predstava, zatim Gregov "Achille Talon", par riječi o filmskoj nagradi Oscar, fenomenu Star Warsa, "Samostansko blago" Romana i Meyneta, priča o prvom hrvatskom crtiću nagrađenom Oscarom, esej o Waltu Disneyju, škola animacije Borivoja Dovnikovića, Šegrt Hlapić u kinima, Macanov i Sudžukin "Saša: Krađa telefonskih kartica", Macanova kuharica (škola) stripa, pregled hrvatske strip scene, "Ambra", malo informatičke, razbibrike i devet fenomenalnih stranica Julesovog Herlocka Sholmesa. Eto: lijepo, za male čitatelje vrlo pitko, poučno i zgodno. Za svaku pohvalu.


Škart (br.1e8), je pravo malo remek djelo kućne radinosti iz Našica. Da, danas su gotovo sve naše aktivnosti svedene na kućnu radinost, ali u slučaju Škarta to znači pohvalu: čujete li vi koji ovo (možda) i čitate? Ugledajte se na ove mladce i ne provodite vaše dagocjeno vrijeme u dokoličarenju. Ovi će mladi barem jednom moći reći da su napravili i ostavili nešto iza sebe, dok će mnoge od nas jednostavno progutati grozna svakodnevnica i život bez ikakvih uzbuđenja. Škart je otkačen zine. Apsolutno otkačen. Originalan je, kreacije su apsolutno autorske i uvjeravam vas da se radi o strip ostvarenju koje je toliko šašavo i dobro, da sam se osobno iznenadio. Odijelo ne čini čovjeka, kao što ni naslovnica ne čini strip: premda dečki nemaju novaca ni jakih tatinih veza da svoje radove ukoriče u full-kolor i da ih prodaju na kioscima .. to im nije ni namjera. Ovih 50-ak fstranica izvučenih iz fotokopirke zaslužuju svu vašu pažnju. Nabrajanje svih stripova unutar ovog zina bi potrajalo poprilično i to ćemo ostaviti za drugi put i drugi broj. Par riječi zaključka ... get it! Može se nabaviti kod njegovih marljivih izdavača. ili, ako mislite da vam je možda lakše, kliknite ovdje i popunite formular s komentarom: "Uredniče, 'oću da mi ovaj turbo zin poštar donese što prije !"


Striptiz (br. 3, prosinac 1996.) još je jednom potvrdio da je malo varaždinsko čudo. U usporedbi s prošlim, inače vrlo dobrim brojem, ovaj je nešto manje pretenciozan, nekako je puniji sjetne note, koja izvire gotovo iz svake stranice. Ne, ne kažemo da broj nije dobar, već se dade zamijetiti da i čitajući ovaj broj Striptiza osjećamo izgubljenu i sasvim zanemarenu strip sadašnjost i situaciju u Hrvata. U ovom broju za Striptiz stvaraju Denis Pajtak i Nenad Barinić (Priče iz Među-Zemlja, dio 2.), Romeo Štrakl (Sanjski dopust, Rođen za sužnja), Darko Macan i njegovi Pirati, Miljenko Horvatić (Čovjek koji je ubio svoje srce), Dario Kos (Depresivci), Krunoslav Katulić & Marin Radišić (Veliki i mali), Kristijan Petrović (Sheepy), Božidar Vukelić (..A gdje je Darwin), Mario Bobek (Kretenko i Kamenko), Robert Lisjak (Gurmanluci), Bojan Miljanić (Rat), Vjeran Miljenović i njegov Diptih o padu. Tu su je još široki intervju s pok. Goranom Merkašem (poznatim varaždinskim crtačem, dizajnerom i ilustratorom), mali esej o digitaliziranom stripu, intervju s Esadom T. Ribičem, Horvatićevo Pismo iz Zagreba, Pajtakov Fanzinitis Vulgaris i Majina maštarija pod imenom A ... i naravno, može se naći kod Denisa Pajtaka i HGC strip knjižare.


Kvadrat (br. 10). Najdulje smo ga čekali. Trebao je izići negdje davno lani, za vrijeme Salona stripa 97, ali zbog poteškoća tehničke i objektivne naravi tek nedavno. Kvadrat, da se razumijemo, uglavnom čitaju svi strip zanesenjaci u lijepoj našoj i takav mu je i image. Kvadrat jednostavno piše o svemu, i to majstorski. U istom broju tako možemo vidjeti sukobljena različita mišljenja i poglede, zatim osvrte na prošlost i budućnost, trenutno stanje globalnog i lokalnog strip zbivanja, i dosta popularnih štiva. I stripova, naravno, mada kratkih. U ovom broju odmah se dade primijetiti gooolemi interview sa Igorom Kordejem, Borisom Talijančićem (autor Borne - vidi intervjue!), zatim strip (Macanov), Pajtakov vrlo detaljni session o X-Filesima, superdetaljan izvještaj s foto-stripom sa vinkovačkog Salona stripa 97, spomen na Marcela Čuklija, pogled na slovenski strip, intervju s HiES-om (ta daaa), par recenzija, osvrti na Prattovo stvaralaštvo, esej o Daveu McKeanu (onaj što crta Sandmana)... dobro, jako dobro, sve u svemu. Želite ga nabaviti? Zovite Vjeka Đaniša (tel. 031 675 617)!


Vitez (br. 12) izričito tvrdi da on nije hrvatski fanzin već magazin. Da, tu granicu je općenito vrlo teško odrediti i stoga se nećemo hvatati jalova posla. Premda se (osim korica, ako dobro primjećujem, op. ja) i dalje umnožava fotokopiranjem ... ma, nema veze. Kako god bilo, Vitez je jedan od onih zina koji su vrlo zabavni i dopadljivi. Urednički dvojac Zdravko Vukić i Danko Malek marljivi su Našićani koji su uz studiranje, dogurali, evo, već i do dvanaestog broja (Vitez je jedan od najstarijih hrvatskih zina). U dvanaestici su tu Diaspora (tko ovo crta :-)?), Don Quijote (Božidara Vukelića), New Kid Under The Block (Danteov ..?), Inspektor u epizodi "Operacija Dalmacija" (Zdravka Vukića), Dosada (Šlederova), Europa (Petra Jedvaja i Bruna Vladike), "Nova čudna, zbunjujuća, politička, pseudo-imitatorska epizoda" od raznih autora, zakašnjela recenzija Millerovog "The Dark Knight Returns", recenzije nekih novih ostvarenja i ... vrlo zabavan zine, sve u svemu.


Mrgud (br. 2)., splitski je fanzin. Ispunio je cijele 64 stranice A5 formata i zaista je dobar. Grafički je daleko najsređeniji fanzin (petica za kompjutorski layout - bravo Teo), s koricom u dvije boje, djeluje kao pravi pravcati časopis. Odmah izdvajamo kutak za čitatelje, izvrsne Pajtakove napise o trenutno "vrućim" američkim stripovima i autorima, pregled glavnine hrvatskih fanzina i, naravno, odlične stripove. Tu je Branko Ricov sa Indijanskom pričom (sjetit će je se svi oni koji su gledali Život na sjeveru), Dance Macabre autora Roberta Maleša, Davor Rukovanjski sa ilustracijama i Da se umijem il' se ubijem?, zatim izvrsni Damir Ercegović i nastavak Golbert Dringla, Priroda i društvo Dinka Kumanovića, Hi men Gorana Novovića, zatim vrlo fini photo-session (koliko je scanner i laserski printer uspio uhvatiti) sa zadnjeg salona stripa u Rijeci (slike govore više od riječi) i još koji kratki strip i ilustracija. U svakom slučaju, Mrgud je u, u svoje vrijeme, u Hrvatskoj bio definitivno "prva A liga".
Može se naći kod Tea Aničića, ako ga još ima u zalihama. (tel. 021 552 579)


Chakra Comics (br.2), ili prvi hrvatski spiritualni strip magazin, kako mu piše u podnaslovu, nam dolazi iz Rijeke, u svojoj drugoj reinkarnaciji. Ponovno možemo reći da je riječ o jednom zbilja neobičnom strip izdanju. Izdaje ga Centar za Vedske studije iz Rijeke a uglavnom dotiče tematike poput duhovnosti u filozofskom kontekstu istoka, a u problematskom i izražajnom konceptu zapada. Zbunjeni? Ovo izdanje (naslovnica u boji!) je iznenadilo svojim neobičnim materijalom i možemo reći da je po opremljenosti jedan od najboljih fanzina u Hrvatskoj u ovom trenutku. U ovom broju čitajte: Putnik (by Vrandečić), Istina o ljepoti (by Smolčić), New Rock City (by Margina), Crna kronika (by CCG stuff), Kuća smrti (by Vrandečić), itd (by Madana), intervjue, tekstove i sl. Konačna ocjena? Vrlo pohvalno, izvrsno. No, više o tome čitajte u pregledu i kritičkom osvrtu naših zina. Može se naručiti na talavana.kkd@com.bbt.seVa vrh [To the top]
HiES Logo Copyright © 1995-2000 Zvonimir Tošić.
All rights reserved. Hosted by cro.net