ZANIMLJIVO

[Manga: razumijevanje jednog fenomena]

[Akcija: Hrvatski strip na poštanskim markicama]


HiES ribbon
Uspomene neimarima devete umjetnosti


Nakon mnogo razmišljanja i raznovrsnih ideja kojima smo htjeli obogatiti sadržaj na ovom mjestu, dosjetili smo se da bi bilo zgodno otvoriti rubriku Uspomene, u kojoj bi se prisjećali nekih nama toliko dragih ili pak tužnih, sentimentom ispunjenih datuma strip povijesti. Rubrika se neprekidno popunjava i širi i mi ćemo vrlo teško uspjeti spomenuti sve događaje u stogodišnjem periodu. Ako se osjećate smjelima, poštovani gosti, slobodno nam se javite i obavijestite nas o vlastitim uspomenama.


Uspomene Rođeni (Born)
Napustili nas (Died)
Strip događaji (Comic Strip Events)

Prosinac (December)


Rođeni (Born)

  Crosby, Perry: na ovaj svijet došao 8. prosinca 1891., u Brooklynu, država New York. Radio je na Skippy.

  Segar, E.C. (Elzie Crisler): prvi puta zaplakao 8. prosinca 1894. u Chesteru, Illinois. Autor je nezaboravnog Popeye-a, lika koji se premijerno pojavio u njegovom The Timble Theatre. Radio je još na Charlie Chaplin's Comic Carpers, Sappo.

  Sterrett, Cliff: rodio se 12. prosinca 1883. u Fergus Falls, Minnesotta, a napustio nas 28. prosinca 1964. u New Yorku. Radio je na stripu Poly and Her Pals.

  Tufts, Warren: porođen je 12. prosinca 1925. u Fresnou, California. Radio je na stripovima Casey Ruggles, Lance.

  Moores, Dick: rodio se 12. prosinca 1909., u Lincolnu, savezna država Nebraska. Radio je na stripovima Dick Tracy, Gasoline Alley, Jim Hardy, Scamp, Uncle Remus.

  Mosley, Zack: rodio se 12. prosinca 1906., u Hickory, Oklahoma. Radio je ostvarenjima Buck Rogers, Skyroads, Smilin' Jack.

  Soglow, Otto: rodio se 23. prosinca 1900. u New Yorku. Radio je na ostvarenju The Little King.

  Hogarth, Burne: na vrata ovog svijeta ušao 25. prosinca (Božić) 1911., u Chicagu, savezna država Illinois. Jedan od najutjecajnijih strip autora realistično-pustolovnog žanra. Radio je na stripovima Tarzan, Drago.

  Branner, Martin: rodio se 28. prosinca 1888., u New Yorku. Radio je na stripu Winnie Winkle.

Napustili nas (Died)
  Robbins, Frank: napustio nas u prosincu 1994., u San Miguel de Allende, Meksiko. Radio je na stripovima Johnny Hazard, Scorchy Smith.

  Miller, Frank: autor Barney Baxtera, napustio nas u prosincu 1949. od srčanog udara.

  Swanson, George: napustio nas je 1. prosinca 1981., u New Yorku, Radio je na stripovima The Flop Family, Salesman Sam.

  Goldberg, Rube: napustio nas je 7. prosinca 1970., u New Yorku. Radio je na stripovima Boob McNutt, The Inventions of Professor Lucifer G. Butts, Lala Palooza, Mike and Ike.

  Cady, Harrison: napustio nas je 9. prosinca 1970., u New Yorku. Radio je na stripu Peter Rabbit.

  Hershfield, Harry: napustio nas je 15. prosinca 1974., u New Yorku. Radio je na stripovima Abie the Agent, Dauntless Durham, Desperate Desmond, Vanilla and the Villains.

  Davis, Phil: napustio nas je 16. prosinca 1964., u New Yorku. Radio je na stripu Mandrake the Mmagician (Mandrak mađioničar).

  Fisher, Ham: nas i ovaj svijet napustio 27. prosinca 1955. u New Yorku. Radio je na stripu Joe Palooka.

Strip događaji (Comic Strip Events)
  U prosincu 1921. nezaustavljivi Milt Gross započinje dnevni strip Banana Oil. Jedan je od rijetkih stripova koji nisu imali karakterizaciju likova i radnje, jer nije imao niti glavnih junaka niti okosnice priče.

  U prosincu 1941., novinski strip Archie Johna Goldwatera prvi puta je ugledao danje svjetlo u MLJ magazinu, u nedjeljnim epizodama.

  28. prosinca 1945. Crockett Johnson po zadnji puta stavlja potpis na svoj strip Barnaby.


Va vrh [To the top]
HiES Logo Copyright © 1995-2000 Zvonimir Tošić.
All rights reserved. Hosted by cro.net