ZANIMLJIVO

[Pobijedi i osvoji nagradu!]

[Manga: razumijevanje jednog fenomena]

[Akcija: Hrvatski strip na poštanskim markicama]


HiES ribbon
Salon stripa Vinkovci '97


Salon stripa Vinkovci, 10.srpnja - 15. kolovoza '97
Priredio: Krešimir Zimonić, umjetnički direktor Salona stripaSadržaj Salon stripa '97
Dodijeljene nagrade
Nagrada za životno djelo: Ivica Bednjanec
Program Salona
Kako doći u Vinkovce?

Salon stripa Vinkovci '97

Hrvatski strip premostio je krizu nastalu u ratnim godinama i krenuo u susret novom mileniju.

Netko je na prošlom Salonu ustvrdio kako ima jedna dobra stvar nakon padanja na dno -- ostaje samo jedan put, onaj prema vrhu. Tim putem, sada je to vidljivo, krenuli su brojni mladi autori čiji rad pratimo posljednjih godina. Hoće li i stići na sam vrh (ma gdje to bilo i što god to značilo), vidjet ćemo ako budemo strpljivo navijali za njih, a na tom putu im možemo i pomoći.

Danas imamo u Hrvatskoj vrlo živu strip-scenu -- pokreću se novi listovi (neki ubrzo i gase), fanzina je sve više, a privatni izdavači sve su odlučniji, formiraju se autorske grupe, osnivaju klubovi, organiziraju radionice i škole, strip je dospio i na Internet... a vode se i polemike. Modra lasta je postala najvažnija revija hrvatskog stripa u ovom desetljeću, poput Plavog vjesnika šezdesetih ili Patka osamdesetih.

Osim brojnih manjih izložbi u samo dvije godine imali smo pet salonskih izdanja -- vinkovački Salom krajem 1995., njegovu riječku i pulsku reprizu, strip na Zagrebačkom salonu 1996. i evo nas opet u Vinkovcima (ovaj put u izmjenjenom terminu -- povodom dana grada Vinkovaca).

U želji da Salon još stimulativnije djeluje na domaćoj sceni, organizacijski je odbor objavio natječaj za originalni strip od jedne table. Tema je prigodna: Kraj stoljeća, a odaziv autora i kvaliteta radova bolji su od očekivanoga. Nadamo se da će natječaj postati tradicijom.

Svojim izložbama, nagradama, katalozima, promocijama, okruglim stolovima, a sada i natječajem, Salon stripa u Vinkovcima bio je i ostao središnje mjesto hrvatskoga strip-stvaralaštva.

Dobro nam došli!

Dodijeljene nagrade

Žiri Salona stripa Vinkovci '97 donio je sljedeću odluku o nagradama:

Grand prix
Realistički strip
Groteskni strip
Inovacija u stripu
Scenarij
Strip ilustracija
Mladi autor
Publicistika
Izdavaštvo
Modra lasta
Goran Sudžuka (Svebor i Plamena)
Ivan Mišković (240 x crno)
grupa autora Kolektiv - Variete Radikale
ne dodjeljuje se
naslovnice strip fanzina Endem
Dinko Kumanović
Hrvatska interaktivna Enciklopedija Stripa
Školska knjiga (Modra lasta i Smib)

Članovi žirija: Vjekoslav Đaniš, Štef Bartolić, Dubravko Mataković, Tomislav Čegir

Nagrada za životno djelo

Kada smo 1994. godine na skupštini Društva autora stripa ustanovili nagradu za životno djelo, za prvog dobitnika predloženi su Jules Radilović i Ivica Bednjanec. Htjeli smo pristupiti tajnom glasovanju ali Bednjanec je ustao i povikao: "Ja glasam za Julesa! Neka on bude prvi! Uostalom, stariji je od mene pola godine!"

Rođen 1934. Ivica Bednjanec ipak je pet godina mlađi od majstora Julesa, no u svijet stripa ušli su iste, 1952. godine. Za razliku od većine crtača svoje generacije (poznate i kao generacija Plavog vjesnika) popularni striček Ivica imao je drugačiji put. Kao svestrani crtač podjednako je bio dobar i u grotesknome i u realističnome izrazu. Odlučivši se od početka za autorski pristup, Bednjanec je za svoje stripove birao teme i sam pisao scenarije. Učinilo ga je to najplodnijim scenaristom u povijesti hrvatskog stripa a i velikim uzorom kasnijih naraštaja.

Za jedne je najbolji dio Bednjančevog rada ciklus stripova iz Hrvatske povijesti (1963-74.) okončan sjajnim parodičnim Barunom Trenkom. Drugi daju prednost njegovim stripovima za djecu koji od 1968. godine do danas nastaju u neprekinutom nizu: realistična serija Osmoškolci i groteskni Genije i Lastan u Modroj lasti te Durica u Smibu. Treći pak Bednjanca poistovjećuju s njegovim najpopularnijim likom, Nježnim koji je karijeru počeo kao robijaš 1975. u Kerempuhu, nastavio kao čudni sportaš u SN-reviji (1976-83.) da bi se posljednjih godina pridružio Lastanu i Geniju.

Mnogi pamte i Kika, Iverku, Amicu kao i seriju stripova s tematikom iz meksičke revolucije... sve u svemu preko 800 (!) zasebnih naslova s potpisom "Crta i piše Ivica Bednjanec". Sasvim dovoljno za nagradu za životno djelo, zar ne?!

- Krešimir Zimonić

Program uvertire u Salon stripa

Četvrtak, 17. srpnja 1997.

Velika gradska vijećnica
17:30
18:00
18:30
Press konferencija
Objava nagrada
Promocije novih izdanja

Gradski muzej
19:30
20:00
Crtanje u parku
Otvoranje Salona
Dodjela nagrada
Koktel

Petak, 18. srpnja 1997.

Dvorana Cibalae banke
11:00
14:00
16:00
Okrugli stol
Ručak
Sportski susret

Vlakovi za Vinkovce (i onda kada nema Salona)

Zagreb - Vinkovci
Vinkovci - Zagreb
9:00, 11:50, 15:05
2:05, 11:10, 16:10, 19:10Va vrh [To the top]
HiES Logo Copyright © 1995-2000 Zvonimir Tošić.
All rights reserved. Hosted by cro.net