ZANIMLJIVO

[Akcija: Hrvatski strip na poštanskim markicama]

[Pobijedi i osvoji nagradu!]


HiES ribbon


Stripping; 11/97
Piše: Denis Pajtak

Novosti sa strip scene


Striptiz će, izgleda, za oko 2-(pa naviše) tjedna. Uspjeli smo osnovati Varaždinsku udrugu strip-autora, pa će biti lakše dobiti novac za izdavanje. U ovom broju isti autori kao i u prošlim brojevima, uz dodatak nekoliko mini-galerija.

Što se mene tiče, nakon onih mijenjanja adresa, konačno sam se skrasio na nešto dulje vremena. Dakle, Slavenska 8, 42000 Varaždin, (042) 51025 (do skorašnje promjene u troznamenkasti broj). E-mail isti (dpajtak@foi.hr).

Neki dan gledam kroz stariji broj "Wizarda", magazina o stripu i zapazim interview s Mark Waidom, koji je prije godinicu-dvije preuzeo pisanje DC-evog Flasha. Ono što mi je upalo u oko je njegovo planiranje smjera serijala. U nesto više riječi, Waid objašnjava kako ce Flash barem jednom spasiti svijet.

Puko mi film. Pa onda crossoveri. Spiderman naleti na Batmana, pa se malo tuku, shvate da su na približno istoj strani i istuku negativca. Sve to za samo $4.95. Pomnoži sa 100 i dodaj duplo, u istom ruhu. Pa pukne i onaj sigurnosni, pozadinski film.

Teško je vjerovati da su vlasnici strip kompanija dovoljno veliki moroni da ne vide scenario budućnosti ovakvih pretenzija: strip postaje prevelik, preskup i preblesav. Prevelik jer je sve vec viđeno, pa svakako moramo naći veći problem, po mogućnosti globalan, pa će naš heroj to lijepo srediti. Po mogućnosti uz pomoć drugih heroja, ali ne zato što ih treba, već zato što, ako ja prodajem 30000 primjeraka svog i oni 30000 svog, više ćemo upecati ljudi. Ništa zato što ne možemo sastaviti suvislu priču s toliko aktera ili što cijela stvar zvuči brutalno nevjerojatno.

Ipak su to novci. A klinac, koji je porastao i nije više tako naivan, zaključi kako mu to ne čini zadovoljstvo, pa kupi taj specijal, ali prestane kupovati oba serijala. Korak naprijed, dva nazad. A klinci koji nadolaze odavno igraju Tomb Raidere i Hexene. Pa onda poskupe stripovi, jer ih se zapravo manje proda. Pa ih onda i oni klinci koji ostanu ne mogu kupiti. I oni poskupe. I tako redom.

Nisam dovoljno pametan kako zaustaviti lavinu; to bi značilo izgubiti jako puno novaca. Ali on se i tako gubi. Možda je vrijeme za krah, jer će to pročistiti situaciju. A u međuvremenu ću gledati Supermana kako prvo umire pa se oživljava pa postaje energetsko biće pa dva energetska bića.

Ne, ozbiljno.


Pišite Denisu Pajtaku Copyright Denis Pajtak, 1997. Svatko tko nedozvoljeno umnoži, mora Zvoni platiti pizzu negdje gdje konobarica ima mali nos. Ako imate pitanja, prijedloga ili pritužbi, pišite mi!


Va vrh [To the top]
HiES Logo Copyright © 1995-2000 Zvonimir Tošić.
All rights reserved. Hosted by cro.net