ZANIMLJIVO

[Pobijedi i osvoji nagradu!]


HiES ribbon
X-Files u filmu i stripu

X-Files u filmu i stripu


Cjelokupni izloženi materijal o dosjeima X (X-files) na sljedećim stranicama sastavio je i priredio gospodin Denis Pajtak.
Kratak intervju sa Stephanom Petruchom

Oni su oko nas ... Jedan od obožavatelja X-Filesa (još dok su bili samo serija na TV) bio je i Stefan Pertucha. "Vidio sam prvu epizodu i zaljubio se u seriju. Nakon druge i treće, odlučio sam nazvati Jima Salicrupa (glavnu facu u Topps Comics) i rekao mu kako mislim da bi serija bila super za adaptaciju u stripu, da treba otkupiti prava i da bih ja bio savršeni pisac za serijal."
Nanjušivši dobru stvar, Topps su ugrabili X-Files i upregnuli Petruchu. Petrucha je, izgleda, zaista bio savršeni izbor za pisca, ne samo zbog ljubavi prema seriji, već i zbog toga što je dugogodišnji ljubitelj Forteane, tj. materijala koji nosi ime Britanskog istraživača Charlesa Forta.

Fort je dugo godina skupljao i katalogirao čudne fenomene i događaje, ostavivši dubok trag kojim danas kroče časopisi kao što su Fortean Times, Strange Magazine, Fate, itd. Dakle, spajajući sve te bizarne slučajeve i činjenicu da X-Files nisu samo o NLO slučajevima, omogučilo je Petruchi da napne pisačke mišiće: Ono što začuđuje je da čak ni Fox network (koji drže prava na X-Files seriju) nije stvarao probleme u vezi s Petruchinim scenarijima. "Dozvole nisu bile problematične, bar za sada. Radim sve što poželim. Svi scenariji su prošli. Izgleda da smo na istoj valnoj dužini. Naravno, postoje određene stvari koje ne mogu napraviti. Ne mogu ubiti jednu od glavnih ličnosti, na primjer, ali to ne bih ni htio. Sviđa mi se struktura onakva kakva je.

Čekaj malo. A sve one konspiracije na TV seriji? Ne postoji li opasnost od podudaranja? Petrucha odgovara, "Konspiracije imaju tendenciju egzistiranja u grupama. Ako imate pojma o "prosvjetljenom", nebi Vam trebao biti problem ući u jednu sekciju ili grupu unutar sekcije. Ljepota paranoje je da je nevjerojatno inventivna. Mulder i Scully se mogu baviti s jednom grupacijom od mogućih deset u jednoj sekciji. Ako poslušate neke NLO teoretičare, oni kažu da postoji 15-ak neovisnih grupacija unutar države (U.S.) U seriji postoji implicitni konflikt između "čistog" FBI-a i vojske. Postoje i naznake da ima konspiracija koje se tiču, ili nadjačavaju, obje frakcije.

Moguće da postoje konspiracije još od Eisenhowera. Moguće da postoje konspiracije koje počni i završe s jednom osobom. Ponekad izgleda da jedan veliki stroj vodi to sve, ali moguće je da konstrukcija ipak više izgleda kao spirala, konspiracija unutar konspiracije."

Sve ovo o konspiracijama zadaje vrtoglavicu. Možda da se priča o tome što čeka naše najdraže agente. I Petrucha daje, "U drugom broju radi se o preživjelim svjedocima slučaja Roswell. U trećem imamo konspiraciju vlade, čiji pali član moli Muldera za pomoć, a za uzvrat nudi informaciju o njegovoj nestaloj sestri. Nakon toga imamo trodjelni mini o Tunguskoj exploziji 1908. Još dalje - iskustva sa stanjem smrti, NLO-i, gradovi na Alasci i reporter Carl Kolchak."

Istina je oko nas? Možda je nikad neće pronaći, ali ako Petrucha & co. održe ukus serije, čitatelji će ostati. Stefan Petrucha je, uz X-Files, poznat kao pisac Duckmana, prgavog patka čije epizode smo mogli gledati i na POP TV-u.

Charles Adlard, crtač prvih 16 brojeva regularnog serijala i nekih drugih izdanja, je najzapostavljeniji od početnih autora strip serijala. Jedino što znam o njemu je da je Englez i da je crtao (zapravo slikao, i to, kako kažu, jako uspješno) Armitage u Judge Dredd Megazinu.

Likovi koji plaću znače: Lisica (Fox)

Fox Mulder
Fox Mulder u stripu Započeo karijeru kao član ekipe za proučavanje ljudskog ponašanja (sekcija droge). Radi na tome 3 godine, usput kopajući počudnijim nerješenim FBI slučajevima. Njegova fascinacija takvim slučajevima proizlazi iz sna/činjenice (nikad se ne zna) - njegovu sestru Samanthu su kidnapirali vanzemaljci kad je imao osam godina. (Jasno, to je jedna od okosnica kompletne fabule u seriji... - Denis).
Zbog tog interesa, Muldera mnogi mrze, podčinjavaju - izgleda da nema mnogo prijatelja ili romantičnih interesa - a zaradilo mu je i nadimak "spooky" (strašan, zastrašujuć, kao npr. spooky ghost (duh)). Ima tu i dobrih strana: Mulder je trenirani psiholog s fotografskim pamćenjem; a njegova (gotovo) opsesija s dolaskom na mjesto gdje bi se mogao pozabaviti s dosjeima X zarađuje mu dosta kontakata u visokim mjestima - no, jasno, kontakti u ovakvim pričama ne znače nužno i prijatelje.

U TV seriji je to daleko bolje definirano, sa stalnim popratnim likovima, kao što su Chief Skinner, Deep Throat (dok ga nisu krknuli), Čovjek koji puši cigaretu, itd. U stripu su ti likovi marginizirani. Ima ipak i dobrih upada, kao što je pomoć Mulderovih prijatelja iz Lone Gunmana, ekipe još luđih i paranoidnijih tipova nego je on sam (jasno, to usput znači da imaju i superiorno znanje i volju...) Sitnice? Izgleda da Mulder ne voli vatru, interesira ga pornografija, joggira, i obožavatelj je New York Knicksa i Washington Redskinsa. Jasno, ostalih 23 sata na dan posvećuje poslu, koji ga naizgled tjera u adrenalinske visine više nego bilo kakve fizičke ženske prisutnosti.


Likovi koji plaću znače: Školarac (Scully)

Dana Scully
Agentica Dana Scully u stripu Dana (Katherine) Scully je skeptična medicinarka koju je FBI ukebao odmah nakon njenog završetka medicinskog studija (usput je prije toga pohađala i dodiplomski studij iz fizike). Prvo vrijeme je predavala na FBI akademiji u Quanticu, a onda je FBI Šef Sekcije Scott Blevins pomislio kako bi bilo sjajno da neko motri određenog Spooky Muldera i brine se da on ne izmakne kontroli. Tko bolji nego vječno prizemljena Scully? No, ispostavilo se da im plan nije tako dobro uspio. Ne samo da Scully nije postala doušnik, već i njezina skepsa i znanstveno i hladno razmišljanje često stave slučaj u pravu perspektivu.
(Zgodna zamjena: Mulder, muškarac, je u seriji prikazan kao "emocijama vođen", dok je Scully nekako kruta i samouvjerena u svoje sposobnosti).

Scully ima dva brata i mamu - otac joj je umro u 1994. a sestra nedavno, što ste mogli i sami vidjeti ako lovite POP TV (malo besplatne reklame), gdje se prikazuje 3. sezona. Romantičnih spojeva ima malo (a koliko god to bilo malo u TV seriji, u stripu je još manje), katolik je (nosi lančić s križem oko vrata) i pije kavu s mlijekom, bez šećera. Zanimljivo je gledati njezinu konstantnu psihološku borbu sa svim slučajevima u koje ju Mulder upetlja, s obzirom da dolazi u kontakt sa stvarima za koje vjeruje da ne postoje (tj. ne vjeruje, točka.) Tijekom serijala vidi se njezino kolebanje i ponekad rub priznanja, ali za sada je očito da se Scully svaki puta vraća svom znanstvenom svijetu poznatih zakona fizike. Vidjet ćemo kako će to proći ako se ustanovi da su i nju stvarno kidnapirali vanzemaljci...Va vrh [To the top]
HiES Logo Copyright © 1995-2000 Zvonimir Tošić.
All rights reserved. Hosted by cro.net