ZANIMLJIVO

[Pobijedi i osvoji nagradu!]


HiES ribbon
Razumijevanje Mange


Preuzeto iz eseja Carla Gustava Horna

Manga rječnik

Anime: Japanski izraz za animaciju

Man: Kineski znak za lagan, jednostavan ili veseo

Ga: Kineski znak za sliku ili crtež

Manga: Japanski izraz za stripove

Manga No Kami-Sama: Doslovni prijevod bi bio "Bog Mange", izraz poštovanja kojim se odavalo priznanje Osamu Tezuki za njegov doprinos mangi i anime.

Kibyoshi: Specifična tiskarska tehnika kojom se otiskuju crteži sa izrezbarenih drvenih ploča na papir. Upotrebljavala se kod masovnije proizvodnje "žutih stranica", jeftinih ilustriranih knjižica.

Velike okice: Prvo pitanje koje postavljaju mnogi ljudi kad se susretnu s likovim mange i anime jest: "A zašto imaju tako velike oči"? Dok su neki manga umjetnici kao Katsuhiro Otomo poznati po tome što crtaju na više realističan način, većina drugih crtača stilizira svoje likove s naglašenim velikim očima, što pobuđuje veću izražajnost i privlačnost. Masamune Shirow napominje da je na "stil velikih okica" presudno i snažno utjecao Walt Disney i njegovi crtani filmovi (Bambi). Ovo se pitanje često povlači iz razloga što Amerikanci smatraju Japance narodom "sa sitnim, malim očima", pa na koncu jedino što preostane jest opća zbunjenost :-)
Velika imena manga industrije

Kosuke Fujishima: Novi momak na američkoj manga sceni, scenarist i crtač "Oh My Goddess!" i "You’re Under Arrest", u izdanju Dark Horsea. Poznat je po specifičnom načinu crtanja motorkotača, automobila i zrakoplova, ali možda ponajviše zbog glamuroznih, dugokosih bajnih djeva ovijenih elegantnim i egzotičnim "krpicama".

Katsuhiro Otomo: Autor je dark Horseovog serijala "The Legends od Mother Sarah", kao i crtač/scenarist Domua. Dugo je godina jedan od bogova manga scene, no njegova slava prije svega počiva na Akiri, strip epu od preko 2000 stranica kojeg je svojedobno izdao Epic Comics. Otomo je crtač visoke realistične stilizacije i smatraju ga majstorom dočaravanja perspektive i arhitekture. Oduvijek je bio ovijen velom avangardnosti i s uspjehom se laćao dizajna TV reklama, oglasa i prije svega, mange.

Masamune Shirow: negdašnji srednjoškolski učitelj umjetnosti, sada je planetarno slavno ime mange (zanimljivo je to da živi vrlo povučeno - rijetko se daje fotografirati a "Masamune Shirow" mu nije čak niti pravo ime). Slavan je po svojim kreacijama "Dominion", "Appleseed" (u Americi ih izdaje Eclipse), zatim "Orion" i "Ghost in the Shell" (ove u Americi izdaje Dark Horse). Čuven je po svom kompliciranom i detaljnom crtačkom stilu, seksipilnom prikazu ženskih likova, sočnoj uporabi boja i vjerojatno je najobožavaniji manga umjetnik u pogledu tehničke strane vještine crtanja.

Kenichi Sonoda: Mnaga crtač i scenarist, te jedan od najpopularniji dizajnera likova u anime (crtanim filmovima), poznat po "Call Force" i naročito po "Buble Gum Crisis". Veliki je obožavatelj američkih filmova poput "Prljavog Harryja" i "Blues Brothersa". Svoj prvi vlastiti anime "Riding Bean" stvorio je u Chicagu, odakle je i lansirao manga serijal "Gunsmith Cats", koji u Japanu izlazi već od 1991., a u SAD se izdaje pod kapom Dark Horsea. Sonoda je svjestan činjenice da iako njegovi automobili, pucaljke i ženski likovi nadmašuju kreacije gorespomenutih autora, on plijeni vjerojatno ponajmanje poštovanja u Japanu gdje ga nazivaju "otaku" (u slobodnijem prijevodu, dječačićem). Pojašnjenije, to znači da Sonoda nije konformist u konformističkom svijetu, njegov se rad smatra nepoćudnim a njega se gleda namrgođenim pogledom.


Va vrh [To the top]
HiES Logo Copyright © 1995-2000 Zvonimir Tošić.
All rights reserved. Hosted by cro.net