ZANIMLJIVO

[Pobijedi i osvoji nagradu!]


HiES ribbonNovosti iz svijeta

Naše gore list

Inozemne vijesti počinjem s još jednim "domaćim" autorom, Igorom Kordejom, kojemu je u specijalnom izdanju A Decade of Dark Horse, posvećenom desetogodišnjici ove slavne kuće, izlazi izvrsna kraća priča Predator, koja objašnjava porijeklo Predatorove kubure iz 18. stoljeća koja se pojavljuje u filmu Predator 2. Igor, koji se uskoro seli u Kanadu, na mjesto umjetničkog direktora Digital Chameleona, jedne od najmoćnijih dizajnerskih kuća što rade sa strip izdavačima, i koji koloriraju stripove, (osnovao ju je, inače, vrlo dobar kolorist Lovern Kindziersky) svojim se Predatorom našao u probranom društvu Frank Millera (Sin City) i Matt Wagnera (Grendel).
Digresija: Novosti o Macanovom i Biukovićevom Grendelu mogli ste vidjeti u dosadašnjim novostima

Desetogodišnjak DH fura i dalje s dosta snage i odgovoran je za neke od najboljih Mangi na američkom tržištu: Chronowar (Kazamusa Takayama), Blade of Imortal, Gunsmith Cats i Mother Sara, a imaju i adute u obliku miniserijala Black Pearl koji piše Mark Hamill (glumac koji je u Star wars-ima igrao Luke Skywalkera) a crta, pod stupidnim pseudonimom Bane Kerac, te Predator one shotu Strange Roux, dok im stalne pare garantiraju Star Wars serijali Golden Age of Sith i X-Wing Fighter, te novi trade paperback Star Wars: Dark Empire II.

Macanov i Biukovićev serijal Star Wars: X-Wing Fighter, Phantom Affair, je postao pravi hit preko bare, pa se uskoro očekuje još njihovih radova, a dok ih čekate pogledajte neke od starijih, kraćih stripova u Caliberovu mjesečniku Negativ Burn. U pitanju je materijal uglavnom skupljen u njihovom albumu koji je u Hrvatskoj objavio Stripagent.

Od drugih SF serijala izdvajam novi serijal Species: Human Race i one shot Aliens vs Predator: Booty Special. Konačno smo primili i That Yellow Bastard, posljednju epizodu Sin City serijala, pa sada možete uživati u još jednoj šestodjelnoj Frank Millerovoj sagi o gradu grijeha, te one shotu Silent Night.

Marvel, uzdrman slabim rezultatima (a sada već propao) vlastite distributerske kuće Heroes World i lošom prođom gotovo svih naslova, konačno se trgnuo i povukao nekoliko dobrih poteza. Neke od svojih najvažnijih, ali slabo prodavanih naslova: Avengers, Captain America, Fantastic Four i Iron Man predao je na pomlađivanje u ruke majstorima iz Image-a, Rob Liefildu, Jim Leeju i Whilce Portfaciu.
Uz to Marvel je pod hitno neke od svojih naslova vezao uz najprodavanije Imageove likove. Tako je Spider-man uskočio u krevet s GEN 13, Wolverine se naglo skompao s Deathblow-om, a novi Team X (Wolverine, Maverick & sabertooth) se prikrpao Image-ovom Team 7. Silver Surfer se fura na neprolaznu Superman-onu popularnost u cross overu koji će realizirati George Perez i Ron Lim, a Mike Deodato će pokušati udahnuti novi život Hulk-u. Proslavljena Elektra će dobiti vlastiti redovni serijal koji piše Peter Milligan a crta ponovo Deodato.

Image se nema razloga žaliti: serijali Bone, Spawn, Spawn: Curse of Spawn, Spawn: The Impaler, Gen13, Gen13: Bootleg i DV8 koji je spin off Gen13, a dobro mu ide i WildC.A.T.S., posebno kada na njemu surađuju Alan Moore i Jim Lee, pa ne moraju brinuti što se Marc Silvestrijeva kuća Top Cow posve odvojila od Imagea i sada svoje hitove Witchblade i Weapon Zero tiskaju sami. Silvestri je napravi itekako dobar posao kada se uspio skompati s najgenijalnijim strip scenaristom svih vremena, Garth Ennisom za novi serijal The Darkness, od kojega očekujem da postane apsolutni top hit ove godine.

Ameri se ne štede

Ennis
i dalje ganja fenomenalnog Preacher-a i Hitman-a za DC, dok du drugi aduti DC-a Batman: The Long Haloween koji će realizirati Jeph Loeb i sjajni Tim Sale koji je izdigao Image-ov Deathblow.

Novi TPB iz edicije Elseworlds će biti Superman: Metropolist i ilustrirat će, po uzoru na Friz Langovo filmsko remek djelo, neprelazni Ted McKeever, a Howard Chaykin i Daniel Brereton će za isti imprint kreirati skandaloznu ljubavnu aferu između Batgirl i Robina: Thrillkiller.
Kad sam već kod ljubavnih afera, Lois Lane je konačno uspjela skembati Superman-a, pa se Superman konačno ženi u aranžmanu John Byrna, Jerry Ordwayja i ekipe u serijalu pod imenom The Wedding Album. Superman je prije nekoliko godina iskusio smrt (i preživio!) ali se pitam da li će moći podnijeti i ovo iskušenje s istom stičkom izdržljivošću?
Lobo je na putu u filmsku Meccu sa one shotom Lobo Goes to Hollywood koji nam garantira urnebesno krvoločnu parodiju koja će prevazići LoboCop-a.

Braća Buscema i Tom Palmer okončali su svoje ugovore s Marvelom. Tri crtača veterana iz Marvel Comics-a, John i Sal Buscema te Tom Palmer Sr., okončali su svoje ekskluzivne slobodne ugovore s ovom tvrkom. John Buscema, koji je karijeru započeo graditi u kasnim '40-im u Marvelovoj preteči Timely Comics-u, odlučio je poći u penziju. Njegov posao u Marvelu uglavnom je dugo vremena bio na Avengerima, Fantastičnoj četvorci, Thoru i Conanu Barbaru. Njegov brat Sal upravo je zgotovio dvije priče za DC, New Gods prigodnu priču i jednu pričo o Batmanu, predviđenu za Batman Chronicles (Batman dosjee). Sal je u Marvelu počeo raditi kao tušer, pa se potom bacio na olovku (The Defenders, Captain America, Thor i različita Spider-Man strip izdanja). Tušer Tom Palmer, jedan od glavnih marvelovih ljudi kasnih '60-ih (za vremena kad je tuširao Neal Adamsove izvorne X-Men crteže olovkom) našao je posao kod DC-a. Upravo završava tuširanje Graham Nolanove crteže za Detective Comics.

Diamond Comics kupio Capital City. Diamond Comics, najveći svjetski distributor stripove i strip izdanja, kupio je Capital City, također distributora stripove, te tako ostvario monopol na tržištu strip distribucije. Glasine kažu da je ovaj poslovni potez Diamonda mnoge iznenadio. Premda mnogi mali izdavači izražavaju zabrinutost zbog, de facto, uvedenog monopola, Diamondov najveći opskrbljivač, DC Comics, pozdravio je ovaj potez. Ne zaboravimo da pored Diamonda postoji još jedino Heroes World - drugi po veličini distributor koji isključivo distribuira Marvelova izdanja.

Prvi broj Action Comicsa prodan za $61.000 !!! Steve Geppi, vlasnik Diamond Comicsa (vidi gore), bio je darežljiviji od ostalih 200 potencijalnih kupaca i na šestoj Sothebyjevoj dražbi u New Yorku za prvi broj Action Comicsa istresao cijelih $61.000! Za sve one koji nisu znali, Action Comics#1 tiskan je davne 1938. i u njemu se po prvi puta pojavljuje lik Supermana. Kolekcionari su naprosto ludi za ovim izdanjem i vjeruje se da ih je do danas sačuvano samo 50-ak. Geppijev primjerak jedan je od 10-ak najočuvanijih. Najskuplje prodano strip djelo na izložbi bila je Frank Frazettina originalna slikarija "Savage World", koja je prodana za $74.000. Prvi broj Marvel Comicsa prodan je za $21.850, drugi broj Action Comicsa za 16.100$ a Robert Crumbova "Friz the Cat" za $56.350, što je novi rekord za jednu strip naslovnicu.

Filmska kuća Mirimax izbacila je u prije par mjeseci novi film The Crow: City of Angels, nastavak na The Crow film iz 1994. s pokojnim Brandonom Leejom (sinom slavnog Brucea Leeja) u glavnoj ulozi. Novi film je režirao Tim Pope a u glavnoj ulozi pojavljuje se Vincent Perez. Valja napomenuti da je film The Crow (Vrana) rađen po uzoru na istoimeni strip Jamesa O'Barra.

Va vrh [To the top]
HiES Logo Copyright © 1995-2000 Zvonimir Tošić.
All rights reserved. Hosted by cro.net