ZANIMLJIVO

[Pobijedi i osvoji nagradu!]


HiES ribbonNovo presvlačenje jednog starog junaka ilitiga ... "Tko mi je ukrao odijelo"?!?

DC Comics najavljuje da će na Supermanu napraviti "neke malo veće promjene" tijekom 1997. godine. Tako će se dobroćudni Kriptonijanac jednog jutra probuditi te mamurno ustvrditi da ga je novi dan zatekao s potpuno novim moćima (koje su se manifestirale u veljačnom izdanju Supermanovih pustolovina #545), i potpuno novom kostimu (koji je predstavljen u ožujskom izdanju Supermana #123). "Mislili smo da je već prijeko vrijeme da malo otežamo Supermanov život", priča nam Joey Cavalieri, urednik pet različitih Supermanovih strip izdanja.

"Jednom smo ga već bili ubili, no ovaj put nam se činilo da je način na koji to treba (ponovno) napraviti taj da mu se poklone moći koje su mu potpuno strane, te da jadnik mora doslovce učiti kako hodati dvonoške."

Od prvog pojavljivanja daleke 1938. godine, Čovjek od čelika je prošao kroz brojne promjene. Ipak te promjene nisu bile stalne. No izgleda da će ovog puta popularni junak proći kroz mlin i žrvanj i to će mu iskustvo donijeti "neku novu slavu" (a tko zna, možda i veći utržak iz džepova suvremenih klinaca, ako se samo sjetimo lijepe svotice novca koju je DC-u 1992. godine donijela priča "Supermanova smrt").

"Strip je vizualni simbolički medij", veli Louise Simson, scenaristica strip serijala Superman: Man of Steel. "Kad radikalno mijenjate lik, čitatelji moraju zapaziti da je velika promjena napravljena čim ga pogledaju. Otuda i zamisao da se promjeni kostim."

Moći

Potvrđeno je da će nove Supermanove moći biti zasnovane na čistoj energiji i nastat će dok Superman svim silama pokušava povratiti svoje sposobnosti koje je ljetos izgubio u epizodi "The Final Night". Iako se Supermanove moći mijenjaju, on će ih, kao i dosad, crpsti iz sunčeve energije. Superman će postati stvorenje od energije, pa će tako meci, koji su se već 50 godina odbijali od njega, od sada prolaziti kroz njegovo tijelo. Pomoću moći koju nazivaju ‘nasilno upijanje’ (i Amerima ponekad nedostaju pametni izrazi) meci će ulaziti u njegov stomak, recimo, zaustavljati se i ispadati na pod.

Superman će početi gubiti sposobnost upravljanja ovim novim moćima pa čak i sposobnost održavanja fizičkog oblika. Zbog te nevolje crtači će momku skrojiti odijelo koje će biti izrađeno od nekoliko različitih i poprilično jedinstvenih "tkanina".

Supermanov novi energetski oblik otežat će život njegovom alter egu, Clarku Kentu. Energetski Superman će se morati žestoko koncentrirati da bi se pretvorio u materijalni oblik Clarka Kenta, i trebat će mu ogromna sila da bi se prebacio iz jednog u drugi oblik. No u tome i jest kvaka: kad Superman postane Clark Kent, bit će u materijalnom obliku, a samim tim i čovjek bez super moći, ranjiv i smušen.

Zaplet i uvertira u novi kostim

Nova priča se razvija od Supermana#116 u kojoj je Superman skoro usisan u grad Kandor, grad u boci, nakon što je stvorenje imenom Tolos, koristeći magiju, zatočilo i smanjilo cijeli taj grad. U Supermanu#116 Tolos pokušava uhvatiti Supermana i zatočiti ga. Propali Tolosovi planovi su povezani sa promjenom u Supermanovim moćima. Na kraju Supermana#116 Tolos umire i Superman obećava da će osloboditi zatočena stvorenja u gradu-boci. Od tog broja, Čovjek od čelika prolazi kroz spore promjene (prikazane u Supermanu#117 kada robot Utvrde Usamljenosti primjeti da Supermanova DNA nije baš Supermanova). No Superman je isprva mislio da je robot pogriješio. Ipak, genetski pokus u "The Final Night" proširio je priču i evo, oduzeo Kriptonijancu moći. Od tog trena Superman pokušava povratiti svoje moći ali će to ići vrlo teško. Nasumično nagomilavanje raznih njegovih energija dovest će i do konačne promjene. Superman će ustrajavati, pa kad mu se jednom i vrate, te moći neće nužno biti iste kao i prije.

Umjesto letenja na uobičajeni način, naučit će letjeti kao munja, blješteći od jednog mjesta do drugog. A kad sleti, čak će ostavljati naelektriziranu rupu u zemlji dok se ne navikne na novi način slijetanja. S novim izgledom i moćima Superman više neće imati neke stare klasične moći poput X-vida ili supersluha. Uočljiv detaj je da na novom kostimu nedostaje crveni plašt, ustvari nedostatak bilo čega crvenog. "Na starom kostimu plašt je bio ukras koji je Supermanu davao notu nadmoći i viteštva kad bi lemao negativca tjedna", veli DC-jev urednik Carlin. "Sad ima mnogo upadljivih stvari koje mu strše iz tijela, (?!?) tako da mu ukrasi poput plašta nisu uopće potrebni."
Boji li se DC Comics da će njihov novi Superman postati neprepoznatljiv? "On je i dalje Superman", kaže Joe Cavalieri. "I dalje ima ‘S’, vrlo je upadljiv kad ga vidite kako leti; nimalo vam neće nedostajati plašt."

DC misli da Superman samo njihov :-(

Po DC-ju, promjene na Supermanu će se osjetiti u predvidljivoj budućnosti. "Namjerno pokušavamo promijeniti status quo", govori Dan Jurgens. "Pretpostavljam da ćemo odustati ako dobijemo koju milijardu protestnih pisama ali ja osobno sumnjam da će se to i dogoditi." Živi bili pa vidjeli.


Va vrh [To the top]
HiES Logo Copyright © 1995-2000 Zvonimir Tošić.
All rights reserved. Hosted by cro.net